Данъчната кампания за 2023 г. започва на 10 януари. От

...
Данъчната кампания за 2023 г. започва на 10 януари. От
Коментари Харесай

Подаваме данъчни декларации от 10 януари

Данъчната акция за 2023 година стартира на 10 януари. От тази дата започва подаването на декларациите за приходите на физическите лица по електронен път, по пощата и в офисите на приходната организация. В началото на март 2023 година, след подаването на данните от работодатели и платци на приходи, ще бъде пусната и е-услугата за достъп до авансово попълнената декларация за приходите, която се подава с ПИК или електронен автограф през Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите. В нея могат да бъдат вписани автоматизирано данни за получени през 2022 година приходи от трудови правни отношения, цивилен контракти и възнаграждения, приходи от наем за парцели, чиито наематели са юридически лица и други. 

Срокът за прилагане на 5% отстъпка за ранно онлайн обявление и заплащане е 31 март, а крайният период за оповестяване на приходите и заплащане на дължимия налог върху общата годишна данъчна основа тази година е 2 май, първият работен ден след 30 април, припомнят от приходната организация.

Лицата, извършващи активност като търговци, еднолични търговци и аграрни стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 30 юни. Това е срокът, в който и компаниите би трябвало да заявяват корпоративен налог /чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане/, налог върху разноските, налог върху приходите на бюджетните предприятия, както и налог върху активността от опериране на кораби. Срокът за заплащане на тези налози е 30 юни. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР