Дъмпинговият внос и трудното отглеждане накарало производителите да зарежат този

...
Дъмпинговият внос и трудното отглеждане накарало производителите да зарежат този
Коментари Харесай

Пак драма с краставиците - ще са по-скъпи от розовия домат това лято

Дъмпинговият импорт и сложното развъждане предиздвикало производителите да зарежат този зарзават

По-малко краставици се гледат през тази година в Пловдивско, по тази причина цените им са високи и въпреки че се чака да паднат, няма да доближат ниските нива от предишното лято. Това изясни за “24 часа ” изпълнителният шеф на борсата край Първенец Илия Гатев.

“Миналата година краставиците бяха по 1,20-1,30 лева за кг на едро по това време на годината, даже имаше и по 1 лев. Но в този момент

не позволявам, че ще паднат под 1,50 лева,

съобщи Гатев. Към момента най-ниската цена на краставиците на едро на това пазарище е 2 лева, само че единствено преди десетина дни най-евтините са били по 3,50.

По магазините в столицата и в други огромни градове единствено допреди десетина дни кг краставици стигаше 4 лв.. Напоследък са към 3,50-3,80 лева, само че това е доста по-скъпо от предишния юни. Все отново през зимата тяхната цена стигна до 7 лв..

Според шефа на борсата една от аргументите производителите да се отхвърлят да засаждат краставици е, че те се гледат по-трудно от доматите.

“В момента краставиците порастват в слънчеви оранжерии, няма разноски за отопление, само че желаят повече препарати и торове, а и доста работа, а няма хора. Ние имаме оранжерия тъкмо до борсата,

наложи се да понижим производството, тъй като не можем да намерим служащи.

Това прочее е огромен проблем за целия селскостопански бранш ”, сподели Гатев.

Известният аграрни производител от Пловдивския край Красимир Кумчев акцентира и различен мотив – нелоялната конкуренция на дъмпинговия импорт, който отхвърля хората да се занимават с определeни култури.

“Както ние изкоренихме ябълковите си градини, тъй като не се устоя на ниските цени на вносните плодове, по този начин други производители се отхвърлят от краставиците ”, разяснява агробизнесменът. Той твърди, че на този стадий у нас множеството домати са вносни, идващи на ниски цени, което

натиска и предлагането на родни домати

Наблюденията на Илия Гатев също сочат, че евтиният импорт кара българските земеделци да продават продукцията си с минимална надценка.

“Българският розов домат, който излиза на пазара в този момент, е на цена от 2,50 лева за кг. Тя занапред ще пада, тъй като

тази година засадените домати са повече от краставиците,

сподели той. В един миг обаче, в случай че нещата вървят както до момента, краставиците може да са по-скъпи и от розовите домати.

По пазарите в Пловдив цените на дребно на краставиците варират в необятни граници - от 3,50 до 6,50 лева за кило, единствено най-кривите са по 2,50. Доматите са от 3,50 до 6 лева, вършат се опити розовите да се продават и по 7 лева, само че без необикновен триумф.

Други сезонни плодове и зеленчуци

също са извънредно скъпи,

сподели по Българска национална телевизия в сряда Владимир Иванов, началник на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите. Например цените на черешите по това време от годината нормално падат по-рязко, само че тази година се задържат съвсем на равнищата си от март-април. Реколтата от кромид лук също е потърпевша доста от метеорологичните условия и цената му е съвсем със 100% по-висока спрямо предишния юни. Същото се отнася и за морковите, сподели Иванов.

Дъмпинговият импорт и сложното

развъждане предиздвикало

производителите

да зарежат този зеленчук
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР