Дамаск категорично отхвърля вчерашното американско-турско споразумение за създаване на център

...
Дамаск категорично отхвърля вчерашното американско-турско споразумение за създаване на център
Коментари Харесай

Сирия определи като "агресия" плана на Турция и САЩ за "безопасна зона"

Дамаск изрично отхвърля вчерашното американско-турско съглашение за основаване на център за взаимни интервенции в Северна Сирия за основаване за обезопасена зона в популации най-вече от кюрди регион, заяви сирийската държавна организация САНА, представена от " Франс прес ".

Мярката има за цел да предотврати стълкновения сред турски и кюрдски сили. " Сирия изрично отхвърля съглашението на двамата окупатори, американски и турски, за основаване на така наречен обезопасена зона ", заяви САНА, цитирайки източник от сирийското външно министерство.

" Това съглашение е очевидна експанзия над сирийската териториална целокупност и суверенитет, както и нарушаване на правилата на интернационалното право. Сирия приканва интернационалната общественост и Организация на обединените нации да осъдят тази американско-турска експанзия, която съставлява рискова ескалация и подронва всички старания за намиране на излаз от сирийската рецесия ", прибавя дипломатическият източник.

Кюрдите сътвориха полуавтономна зона в Северна Сирия, възползвайки се от избухналия през 2011 година спор в страната. Турция гледа с неприятно око този план за автономност до границата ѝ, тъй като се притеснява, че това може да разпали сепаратистките настроения на кюрдското малцинство на нейна територия. Сирийският режим пък желае да си върне цялата територия на Сирия и отхвърля автономност на кюрдите, отбелязва Агенция Франс Прес. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР