Дали за готвене или заливка на салатата – олиото неизменно

...
Дали за готвене или заливка на салатата – олиото неизменно
Коментари Харесай

Топ 10 на най-здравословните сортове олио

Дали за готвене или заливка на салатата – олиото непроменяемо участва във всяка кухня. Някои сортове обаче не са толкоз здравословни, до момента в който други даже подкрепят здравето. Кои въпреки всичко са най-полезни? Ето кои влизат в челната десетка:

1. Зехтин . Зехтинът е обичана класика измежду растителните масла – и с право, тъй като средиземноморският балсам, подготвен от маслини, е общоизвестен с потребните си качества. Той е богат на скъпи вторични растителни субстанции, които защищават клетките от увреждане. Благодарение на тези естествени антиоксиданти понижава рискът от рак и затлъстяване. Съдържащите се в зехтина ненаситени мастни киселини имат противораков и противовъзпалителен резултат. Ето за какво постоянната му консумация облекчава признаците при редица хронични възпалителни болести, като ревматизъм. Противно на необятно публикуваното разбиране, че зехтинът не трябва да се загрява, точката му на горене е сред 190 и 210 градуса, което значи, че е уместно както за студени, по този начин и за топли ястия.

2. Ленено масло . Заради скъпите си съставки лененото семе намира необятно приложение, в това число за изработката на олио. Студено пресованото ленено масло изобилства на потребни качества. При него съотношението сред потискащите възпаленията Омега-3 мастни киселини и рисковите за здравето трансмазнини (Омега-6) е 4:1.  Редовната консумация на ленено масло се отразява удобно на мозъка, предизвиква изгарянето на мазнини и защищава от сърдечно-съдови болести. Тъй като лененото масло не трябва да се загрява, не може да се употребява за пържене. Но поради леко ореховия си усет то подхожда отлично за студени блюда – дресинги и  дипове.

3. Рапично олио . Здравословен е единствено студено пресованият вид. Защото за разлика от рафинирания, той е богат на хранителни и вторични растителни субстанции. Съдържащите се в него Омега-3 мастни киселини потискат възпаленията и намаляват равнището на „ неприятния “ холестерол в кръвта. Освен това рапичното олио съдържа мастноразтворимите витамини А, К и Е. Тъй като точката му на горене е сред 120 и 140 градуса, не е пригодено за загряване и може да се употребява единствено за салати и студени предястия.

4. Орехово масло . Макар и не толкоз известно, то е не по-малко потребно. Това висококачествено олио се отличава освен с приятния си усет, само че и със наличието си на моно- и полиненаситени мастни киселини, каквито са Омега-3. Те работят противовъзпалително и подтикват кръвообращението, като даже могат да намалят равнището на холестерола. Това олио ни доставя и с значими нутриенти като витамин Е и биотин. Особено здравословно е студено пресованото орехово масло, което не устоя на топлота. Затова би трябвало да го употребявате само за студени блюда.

5. Фъстъчено олио . Фъстъците са едни от най-здравословните ядки. Нищо чудно, че създаденото то тази супер храна олио е толкоз потребно. Причината е високият дял моно- и полиненаситени мастни киселини, които намаляват холестерола и работят противовъзпалително. Фъстъченото олио е богато на антиоксиданти, както и на витамините Е, К и D. Купувайте единствено студено пресовано, защото тази преправка е щадяща и потребните съставки не се губят. Във всеки случай фъстъченото олио е пригодено единствено за студени блюда.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР