Дали възходът на човечеството е стартиран от звездите? Близка звезда,

...
Дали възходът на човечеството е стартиран от звездите? Близка звезда,
Коментари Харесай

Взрив на звезда може да е причина за еволюцията на прадедите ни

Дали възходът на човечеството е стартиран от звездите? Близка звезда, която е експлодирала преди 8 милиона години, може да е провокирала по-чести мълнии на Земята.

Горските пожари, запалени от мълниите, изясняват появяването на саваните в Източна Африка, за които доста откривателите считат, че са били жизненоважена среда за ранното развиване на хоминините, написа New Scientist, представен от НаукаOFFNews.bg.

Констатациите на откривателите са оповестени в уеб страницата на Geological Society of America.

Как са зародили африканските савани преди осем милиона години от дълго време е мистерия за учените.

Те са доминирани от растения, наречени треви C4 - само че тези треви са се появили преди 20 милиона години, доста преди да заемат господстващо състояние. Някои ботаници допускат, че този поврат на тревата идва преди осем милиона години с помощта на поредност от горски пожари. Тревите нормално израстват още веднъж бързо след горски пожари, а на дърветата им би трябвало повече време да се възстановят, тъй че честите горски пожари спомагат за разширението на саваните.

Сега откриватели, ръководени от Брайън Томас (Brian Thomas) от Университета Уошбърн в Канзас, Георг Фьолнер (Georg Feulner) от Потсдамския институт за проучване на въздействието на климата и Адриан Мелот (Adrian Melott) от Университета на Канзас са дали допустимо пояснение за скока на горските пожари преди 8 милиона години.

Дълбоководните морски утайки на тази възраст съдържат доста от желелезния изотоп Fe-60, който се създава в солидните звезди. Присъствието му изрично демонстрира, че е имало минимум едно експлоадиране на свръхнова наоколо по това време.

Изследователите са основали компютърен модел, който в детайли разказва какво би станало, в случай че свръхнова избухне наоколо до Земята по това време.

Екипът твърди, че мощният подтик от високоенергийни галактически лъчи от свръхновата би трябвало да е поразил Земята. По калкулации на учените някои от галактическите лъчи би трябвало да са били с задоволително сила, че да доближат долната атмосфера и да йонизират частиците във въздуха - развой, който физиците свързват с образуването на мълниите.

Екипът по-късно употребява за модел, симулиращ реакциите на растителността, с цел да изчислят броя на гръмотевичните стихии над Африка, който може да промени флората.

Според модела бурите са могли да отстранен горската растителност в равнините с до 10%, което съгласно симулацията е задоволително, с цел да разреши на тревите да стартират образуването на саваните.

" Това е една от тези хубави истории, в които всичко си пасва с ангажимента, че има известна неустановеност в някои връзки ", съобщи водещият откривател доктор Брайън Томас в New Scientist.

Д-р Томас ще показа констатациите на годишната среща на Американското геоложко сдружение в Сиатъл, Вашингтон, този месец.

По последни данни ранните хоминини са се появили в горска среда, само че експертите настояват, че не трябва да се подценява ролята на саваните във възхода на античните ни предшественици.

Първите хоминини са еволюирали в Африка преди към 6 милиона години. Въпреки че са ходили на два крайници, те са имали противостоящи палци на ръцете и пръстите на краката си, които евентуално са им помагали да се катерят по дърветата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР