Дали Урсула фон дер Лайен ще стане или не председател

...
Дали Урсула фон дер Лайен ще стане или не председател
Коментари Харесай

Ще има ли нова Еврокомисия до края на годината? Зависи от Румъния

Дали Урсула фон дер Лайен ще стане или не ръководител на Европейската комисия тази година, зависи от превратностите на румънската политика. Проблемът е, че Румъния към момента не е излъчила претендент за еврокимисар откакто в началото номираната Рована Плумб бе отхвърлена. В Румъния обаче няма държавното управление, което да номинира нов претендент.

Лошо стичане на събитията за Лайен беше това, че по-рано този месец държавното управление в Румъния падна, откакто министър-председателят от Социалдемократическата партия Виорика Данчила загуби избор на доверие в Народното събрание, написа уеб сайтът " Политико "

Румъния не е единственото главоболие за Урсула фон дер Лайен. Предложените от Унгария и Франция еврокомисари също бяха отхвърлени от комисии в Европейския парламент и новоиздигнатите претенденти в този момент минават през процедура на утвърждение в Екологичен потенциал. Следващият проблем е Англия, на която Лайен съобщи, че би трябвало да предложи номинация в подмяна на отлагането на датата за Брекзит.

Румъния обаче е единствената страна без държавно управление. Парламентът ще гласоподава нов кабинет на 4 ноември, само че резултатът е незнаен.

1 декември е допустимо най-оптимистичната дата
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР