Дали цената за кубик вода във Варна ще стане 4

...
Дали цената за кубик вода във Варна ще стане 4
Коментари Харесай

Инж. Валентин Вълканов: КЕВР ще реши дали след скока на тока ще поскъпне и водата във Варна

Дали цената за кубик вода във Варна ще стане 4 лева ще реши Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Едва по-късно можем да разясняваме, съобщи за Varna24.bg шефът на ВиК Варна инж. Валентин Вълканов.

Той добави в резюме, че няма по какъв начин фрапантното повишаване на тока за промишлените консуматори и новите цени на газа да не се отразят върху цената на водата във всички български градове, измежду които и морската столица. 

С повдигането на мораториума върху цените на тока, парното и водата в най-малко 6 града у нас водата ще превежда по 4 лева за куб. Това демонстрират бизнес проектите на ВиК сдруженията, доста от които внесоха в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) нови ценови оферти за идващия регулаторен интервал от 5 години. Тези заявки ще бъдат прегледани от комисията този месец и новите цени ще би трябвало да влязат в действие от 1 август, оповестява 24 часа.

Шестте града, в които водата ще коства над 4 лева, са Сливен, Варна, Плевен, Стара Загора, Разград и Шумен. Много е допустимо да са доста повече, защото не всички ВиК са подали окончателните си оферти. Миналата година изготвиха 5-годишни бизнес проекти и ги внесоха за утвърждение в КЕВР, само че се случи, преди токът за небитови потребители да скочи внезапно.

Тогава ВиК операторите желаеха преизчисляване на цените и стартира писмена преписка с КЕВР, която в началото не позволяваше да се вършат промени. След това пристигнаха парламентарните избори и новото държавно управление наложи мораториум върху повдигането на цените освен на тока и парното, само че и на водата. Забраната за повдигане на цените за битови консуматори падна от 1 април, а ВиК операторите започнаха да подават нови оферти, последните от които са от Великден до последните работни дни на април.

 

Най-висока досега е цената на водата в Шумен – локалното ВиК предлага от сегашните 3,43 лева с Данък добавена стойност за куб. метър цена за доставка, отводняване и канализация да стане 4,61лв

Те показаха, че обществената приемливост на цената на водата в региона за 2022 година е 5,08 лева Задължително условие на закона е цената на питейната вода, умножена по минималната консумация от един и половина кубически метра на човек на месец, да не надвишава избран % от междинния за региона на приходите и този предел, така наречен обществена приемливост не може да бъде превишена.

В Габрово този предел е най-голям, най-малко измежду градовете, чиито оферти са налични сега – 6,43 лв.. Местното ВиК обаче предлага цена на водата надалеч под този предел – от сегашните 2,62 до 3,40 лв.. на куб. Предложението на ВиК Габрово е първото импортирано и ще бъде прегледано от КЕВР в понеделник.

Предложенията са 5-годишни, като в идващите години се чакат още по-високи цени, защото се плануват амортизационни разноски и разноски за възобновяване на мрежата, защото сега на множеството места се извършват планове по Оперативна стратегия “Околна среда ". Големият скок в цената обаче е в този момент и той се дължи главно на по-скъпия ток.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР