Дали този протокол и това демонстрирано държавно-военно участие в погребението

...
Дали този протокол и това демонстрирано държавно-военно участие в погребението
Коментари Харесай

Горан Благоев: Патриарх Неофит е бил изпратен като държавен глава.

Дали този протокол и това демонстрирано държавно-военно присъединяване в погребението на патриарха не е начало на едно одържавяване на църквата, което в действителност стартира тъкмо при патриарха? Това сподели нощес журналистът и историк Горан Благоев в предаването „ 120 минути " по бТВ.

Той напомни, че държавното управление одобри решение за редовно годишно финансиране на православната черква и на мюфтийството.

Той разяснява и литийната гала на патриарха до черква „ Света Неделя ". По думите му през вчерашния ден сме станали очевидци на църковно, а на държавно заравяне. Патриарх Неофит е бил изпратен като държавен глава.

„ Насочено оръдие изпрати патриарха, което съгласно мен е безусловно кич и липса на какъвто и да било усет. Цялото това съучастничество на държавно-военна гала в изпращането на един църковен глава приказва, че бяхме очевидци на държавно заравяне ", разяснява журналистът и историк Горан Благоев.

Той изясни, че абсурдът към избора на Сливенски митрополит е обвързван с избора за патриарх. „ Знаейки патриархът в какво положение е към онази дата на касиран избор за Сливенска епархия, напълно разумно беше да се чака, че ще се търси претендент, който да е комфортен на избраното лоби, което желае да излъчи даденият претендент за патриарх, защото е известно, че тримата претенденти се избират от Светия синод, а след това Църковният събор избира от тримата един ", изясни журналистът.

Вчера Проф. Момчил Методиев изясни, че законът за финансиране на църквата крие някаква заплаха от одържавяване. „ Но въпреки това това основава правила, тъй като преди този момент се финансираха избрани епархии, избрани митрополити и нямаше правила. По-добре е това да бъде транспарантно и законодателно уредено, в сравнение с случайно ", счита той.

Предполага се, че тримата митрополити, които ще бъдат излъчени като претенденти за патриарх, ще бъдат задоволително консенсусни както вътре в Синода, по този начин и измежду обществото. „ Тъй като патриархът е пръв измежду равни, той няма някакви големи пълномощия, което пък допуска излъчването на публично безапелационна фигура ", изясни проф. Методиев.

Според него идният избор за Сливенски митрополит ще е показателна за това накъде ще се върви.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР