Дали търговската война между САЩ и Китай се отрази върху

...
Дали търговската война между САЩ и Китай се отрази върху
Коментари Харесай

Ще се отрази ли търговската война между САЩ и Китай на световната икономика

Дали комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай се отрази върху международната стопанска система? Подобни въпроси си задават анализаторите след оповестеното от президента Доналд Тръмп решение за въвеждане на 10-процентни мита върху нови китайски артикули на стойност 300 милиарда $. Очаква се мярката да влезе в действие от 1 септември. Тръмп разгласи, че Вашингтон ще постанова мита, до момента в който не бъде реализирано комерсиално съглашение. Пекин заплаши с ответни ограничения.

Опасения от разгаряне на комерсиалната война сред Съединените щати и Китай провокираха спадове на международните фондови тържища след новината за новите американски мита. С тях облагането ще засегне към този момент съвсем целия китайски импорт - от детски играчки, до облекло, електроника и даже оръжия. Решението на президента Доналд Тръмп идва след следващия кръг от търговски договаряния без признаци за прогрес.
Доналд Тръмп, президент на Съединени американски щати: В продължение на години Китай печелеше милиарди на наш тил. Ние на процедура изградихме китайската стопанска система. Сега е време нещата да се трансформират. Ако не желаят да не престават да търгуват с нас - добре. Това ще ни спести доста пари.
В администрацията на Тръмп има съперници на новите мита. По данни на пресата измежду тях са финансовият министър Стивън Мнучин и икономическият консултант на Белия дом Лари Къдлоу. Отделно има опасения, че комерсиалната война ще се отрази зле върху бизнеса и цените на потребителските артикули. Вашингтон към този момент наложи 25-процентни мита върху други китайски артикули и търпението на Пекин се изчерпва.

Хуа Чунин, говорителка на китайското външно министерство: Ако американските мита влязат в действие, Китай ще предприеме ответни ограничения за отбрана на жизненоважните ползи на страната и народа си. Последиците ще са за сметка на Съединените щати.
Силно оръжие на Китай е износът на редки земни минерали. Неговото ограничение би засегнало съществено редица американски производства.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР