Дали ще ни стигат финансите , зависи от потреблението на

...
Дали ще ни стигат финансите , зависи от потреблението на
Коментари Харесай

Ще ни стигат ли финансите след увеличението на тока и парното



„ Дали ще ни стигат финансите, зависи от потреблението на хората, не инцидентно цените за бита се контролират от първи юли, тъй като сметките тогава са по-ниски и има време хората да свикнат с новите покачвания на парното или електрическата енергия “, разяснява в „ Хоризонт до обед “ Васил Караиванов, учител в Софийския университет, катедра „ Икономика “ за това какъв ще бъде резултатът върху семействата от предстоящата по-висока цена на електрическата енергия от 1 юли .

„ Ако погледнете в България разноските за комунални услуги на едно домакинство са към 15 на 100, т.е. една седма от всичките разноски. Така че директният резултат от повишението на цените на тока няма да засегне непосредствено и мощно фамилният бюджет. Защо потреблението на ток на домакинство е приблизително 5 до 10 на 100 от разноските. И покачването с 3,4,5 на 100 на еленергията не би следвало мощно да засегне фамилния бюджет.

Тук обаче има и заобиколен резултат, тъй като всички услуги и артикули са обвързани и подвластни от цената на енергийните източници и това ще увеличи и техните цени “, разясни още Караиванов.

А по какъв начин Испания се оправя със скока в цените на тока , предизвикал обществено неодобрение.

На 1 юни в Испания влезе в действие нова цена на електрическата енергия при която размера на сметката зависи в по-голяма степен от това по кое време е направено потреблението, а не толкоз от това какъв брой огромно е самото ползване. Според Националната комисия за пазари и конкуренция (CNMC) задачата е потребителите да усъвършенстват сметката си и в това време да заобикалят натоварването на мрежата, като изместват потреблението от пиковите часове към по-нетрадиционните и по този метод понижават разноските за поддръжката на електропреносната система и способстват за декарбонизацията на стопанската система. Домакинствата в Испания още привикват с новите формули за пресмятане на новата цена на електрическа енергия и променените съставни елементи за пресмятане.

Още по тематиката в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР