Дали съчетанието между риба и мляко е опасно за консумация,

...
Дали съчетанието между риба и мляко е опасно за консумация,
Коментари Харесай

Наистина ли е опасна комбинацията риба-мляко?

Дали съчетанието сред риба и мляко е рисково за консумация, или това е просто стар мит? Консумацията на съчетанието от двата продукта е противоречива, защото значително хора са се оплаквали от стомашни болки, откакто са ги хапвали дружно.

Рибата и млякото в комбиниране провокират взаимоотношението сред белтъчни молекули, които довеждат до лек стомашен дискомфорт. Не при всеки обаче, който е консумирал тези два продукта едновременно, се появяват стомашни болки, написа Флагман.бг.

Тъй като и двете храни са богат източник на протеини, допустимо е при тяхната едновременна консумация в тялото да се провокират разнопосочни биохимични процеси, които си пречат един на различен, поради което от време на време са вероятни неприятни последствия.

Другата допустима причина за нежелания резултат е обвързвана с риска от струпване на бактерии в рибата в консерви - Clostridium botulinum или Bacillus subtilis, които могат да попаднат в консервите и да се развият в основаната анаеробна среда.

Но в случай че и двата продукта са добре съхранявани, за отравяне и дума не може да става. Рядко обаче хората употребяват изцяло прясна риба. По-често тя е в консерва, замразена, пакетирана, опушена, осолена или изсушена, което прави прекосяването ѝ през храносмилателния тракт по-трудно. Това значи, че всевъзможни съмнителни комбинации с риба не са целесъобразни.

Според някои хора, които постоянно употребяват рибата и млякото дружно, няма никаква заплаха от съчетанието на двете храни.

В някои страни като екзотични блюда се оферират маринована риба с прясно мляко и бяла риба в млечен сос. Това демонстрира, че традицията не всеки път е на едно мнение с науката.

За трениращите обаче е недопустимо да смесват двата продукта, защото това забавя усвояването им от организма. По тази логичност не би трябвало да се съчетават и ориз с месо, яйца и месо, месо и мляко, яйца и мляко.

Според Аюрведа също има храни, които не би трябвало да комбинираме. Учението пази тази доктрина, тъй като счита, че комбинацията от избрани храни в всекидневието може да провокира алергии и да наруши обмена на веществата.

Аюрведа изрично не разрешава смесването на риба и мляко, риба и яйца, мляко и плодове, пилешко месо и мляко, плодове и зеленчуци, мед и растителни масла, маслини и мляко, сирене и мляко, месо с риба, самун или картофи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР