Дали жените скоро ще могат официално да ползват отпуск заради

...
Дали жените скоро ще могат официално да ползват отпуск заради
Коментари Харесай

Менопаузата на работното място - ще могат ли жените да ползват отпуск?

Дали дамите скоро ще могат публично да употребяват отпуск поради спецификите на положението си по време на  менопаузата? Населението на Европа застарява, което прави тематиката все по-актуална. Какво се случва с една жена ( или субект с женска репродуктивна система, в случай че би трябвало да бъдем политически правилни ) когато тялото и към този момент премине хормоналните промени на менопаузата?

Макар и от изключителна значимост, тематиката дълго не бе слагане на обществени полемики. Може ли да се приказва за дискриминация във връзка с женския пол и дали законодателството ще даде опция на дамите да пазят правата си?

Работодателите на Острова мълчешком дават преимущество при наемане на работа на по-млади чиновници. Това слага в неизгодна позиция дамите на възраст над 40 години. От една страна това е възраст, която им е дала опция да натрупат задоволително опит и умения. От друга - това е физически и прочувствено сложният стадий на менопаузата.

Представете си какво е да сте в супер напечена работна обстановка, да ръководите екип, да сте отпред на огромен отдел и да ви обливат топли талази, редуващи се с ледена пот, да се люлеете на изменяща се внезапно люлка от страсти и внезапно да ви пада силата. А когато това е в продължение на години?!

По данни на изследване, поръчано от английския парламент по-рано тази година все по-често дами отсъстват от работните си места поради тежки признаци на менопауза. 75 % от участвалите в анкетата споделят за проблеми с паметта и концентрацията, 69 на 100 са имали периодично повтаряне на депресивни положения с прочувствени прояви, а 41 % страдат от изтощително главоболие.



Все още за менопаузата не се приказва публично и това като проблем се простира надалеч оттатък границите на Острова. Няма страна в Европа, в която да имаш право на формален отпуск поради това положение, нито пък политически стъпки и наклонност да смяна в тази посока.

Раздвижване обаче има. През януари тази година тематиката за менопаузата и по какъв начин тя се отразява на работния развой бе разисквана в Европейския парламент. В Испания към този момент публично дамите могат да употребяват три дни месечно отпуск заради тежка менструация. Това са дребните стъпки, които отварят опция тематиката за менопаузата да се сложи на съществено разискване. Все по-често това се разисква и в английския парламент, а с тематиката е зает и кмета на Лондон Садик Кан.
 
 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР