Дали бизнесменът с интереси в хазарта Васил Божков ще бъде

...
Дали бизнесменът с интереси в хазарта Васил Божков ще бъде
Коментари Харесай

Правосъдният министър се надява ОАЕ да не откажат екстрадиция за Васил Божков

Дали предприемачът с ползи в хазарта Васил Божков ще бъде предаден на българските управляващи е по-скоро въпрос на дипломатически връзки в сравнение с юридически, защото България няма правно съдействие с Обединените Арабски Емирства. Това изясни министърът на правораздаването Данаил Кирилов през днешния ден.

Миналата седмица профилираната прокуратура повдигна задочно 7 обвиненияна Божков - за това, че от 2014 година до през днешния ден е управлявал проведена незаконна група, данъчни закононарушения, изнудване, насила, пране на пари и подкупи. Тогава бе обявено и че е разгласен за търсене с алена бюлетина на Интерпол и че е издадена Европейска заповед за ареста му.

Вчера беше обявено, че Божков, който беше арестуван през уикенда в Обединените арабски емирства, се проверява и за убийства, принуди и изнасилвания, както и за присъединяване в проведена незаконна група, работила в страната от 2012 година до в този момент.

Данаил Кирилов сподели, че документите по настояването на прокуратурата към момента не са направени и преведени на арабски език и не са постъпили в министерството на правораздаването. В момента, в който това се случи, ще бъдат нужни сред три и пет дни, с цел да бъдат изпратени по дипломатически път в Обединените Арабски Емирства.

Кирилов е оптимист, че Божков ще бъде екстрадиран и предаден на българските управляващи, макар че досега ОАЕ са отказвали желани от България екстрадиции. Той даде образец с Христофорос Аманатидис-Таки и изясни, че България също е отказвала връщането на две лица там поради опцията, която планува законодателството на ОАЕ за смъртно наказване.

Министърът напомни, че предходната година Екатерина Захариева откри посолство в ОАЕ и уточни, че макар практиката от предишното, този път има по-голяма убеденост, че Божков ще бъде върнат в България. Министърът на правораздаването сподели, че няма информация дали към този момент е имало дипломатически диалози и визити от българска страна по проблема с Божков.

" Тук сме в особения случай, в догадка на реципрочност сме, т.е. на взаимност. Разчитаме на оптимално добросъвестно интерпретиране на българското искане за екстрадиция. Като оттук насетне бихме дали отговор по същия позитивен метод на вероятно искане на ОАЕ за изгонване на посочено от тях лице ", изясни Кирилов.

Общественият интерес оправдавал стартирането на записа с президента

На въпрос на " Дневник " законно ли е публикуването на специфични разследващи средства по висящи каузи, министърът на правораздаването изясни, че това може да се случи с позволение на наблюдаващия прокурор. По думите му в тази ситуация с оповестените диалози с присъединяване на президента, това е дало изясненост за настояването на основния прокурор Иван Гешев към Конституционния съд да разтълкува какво е " държавна измяна ". Освен това, по думите на министъра, в тази ситуация е надвил и публичният интерес по проблема.

На 28 януари, ден откакто стана известно, че основният прокурор Иван Гешев е изискал тълкувание от Конституционния съд дали и при какви условия може да бъде разследван президентът без значение от функционалния му имунитет, държавното обвиняване разгласи, че има данни за осъществено от президента Румен Радев закононарушение. В невиждано известие до медиите пресслужбата на прокуратурата разпрати до медиите три аудиозаписа и буквално свалени от тях текстове от подслушвани посредством специфични разследващи средства (СРС) диалози, в един от които твърди, че взе участие президентът.

" Няма нищо неестествено в създалата се обстановка с тълкувателното искане до Конституционния съд да бъдат огласени материални доказателствени средства ", счита Кирилов. Според министъра това е в интерес на публичния интерес.

" След като в медийното, публичното пространство породи въпросът за какво се подава искане до Конституционния съд, какви са тъкмо изказванията, явно е, че институциите би трябвало да удовлетворят този интерес ", разяснява Кирилов.

Помолен да посочи дали в тази ситуация Наказателнопроцесуалния кодекс стои над Наказателния кодекс, министърът съобщи, че това е журналистически извод и той е погрешен. " Въпросът не стои по този начин. В догадка на следствие, проверяващият прокурор има право да реши с оглед следствието и публичния интерес кои доказателства и доказателствени средства могат да бъдат надлежно огласени ", сподели още министърът.

Попитан какво мисли за прекъсването на връзката сред прокуратурата и президентството, Кирилов сподели, че това е поръчка от страна на държавното обвиняване, че няма да влиза в политически разговор. Помолен в качеството си на правист да разяснява има ли данни за осъществено закононарушение от страна на президента, Данаил Кирилов сподели, че не може да отговори, защото не е осведомен с всички доказателства и материали по спряното произвеждане.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сблъсъкът за
хазарта (100)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР