Дългоочакваното падане на мониторинга на Европейската комисия върху България вече

...
Дългоочакваното падане на мониторинга на Европейската комисия върху България вече
Коментари Харесай

Реакции след падането на мониторинга: Следващата крачка е Шенген

Дългоочакваното рухване на мониторинга на Европейската комисия върху България към този момент е реалност. С решение от през днешния ден комисията приключи Механизма за съдействие и инспекция (МСП) по отношение на България и Румъния. Той бе основан за двете страни през 2006 година, преди приемането им в Европейски Съюз.

Напредъкът на България и Румъния в региона на върховенството на правото ще бъде оценен само в границите на годишния цикъл в тази тенденция, използван и за всички останали държави-членки на Европейски Съюз.
Последният отчет за напредъка на България по МСП е от 2019 година,
когато Европейска комисия оцени напредъка на страната ни като задоволителен, а осъществяването на критериите – като приемливо. Въпреки това, механизмът за наблюдаване остана. В рамките на мониторинга страната ни бе оценена във връзка с независимостта, професионализма и успеваемостта на правосъдната система, битката с корупцията и дейностите против проведената престъпност.
През ноември 2022 година Европейска комисия приключи и правенето на отчети за напредъка на Румъния по МСП.
Реакциите на партиите не закъсняха. Общото очакване на политиците е, че идната стъпка за страната ни е влизането в Шенген.

Премахната е още една преграда да бъдем равноправни с останалите страни от Европейски съюз (ЕС) във всяко едно отношение. Скоро би трябвало да премахнем и останалите – да бъдем признати в Шенген и да се присъединим към еврозоната “, беше коментарът на министър-председателя акад. Николай Денков.

Премиерът изрази благодарността на държавното управление за това, че Европейска комисия и ръководителите на европейските страни са оценили напредъка на България и Румъния във връзка с използването на върховенството на закона.

Като извънредно добра вест дефинира прекратяването на Механизма за съдействие и инспекция
ръководителят на Народното събрание Росен Желязков.
Това е резултат от всички старания и процесите, които следим в България. Това е плод на дългогодишно изпитание на обществото и на ръководещите държавни управления, сподели той.

По думите му прекратяването на механизма е резултат от работата на доста държавни управления и процесът е почнал от дълго време.

„ Още 2019 година беше ясно, че този механизъм е извършил своята роля, тъй че сега имаме и формалното удостоверение за това “, добави Желязков.

Според него Австрия и Нидерландия са уверени, че мястото на страната ни е в Шенген, само че тематиката се употребява единствено за вътрешно политически цели.

За страдание, сме очевидци на това, че нашето предпочитание и нашите изпълнени критерии за участие и готовността ни за участие, и за това, че ние поставяме големи старания за бранене на шенгенските граници, ще срещнат вътрешнополитически причини във Виена и в Амстердам “, Обясни той, представен от Българска телеграфна агенция.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова дефинира прекратяването на мониторнига като триумф за страната ни, припомняйки, че
последният отчет на Европейска комисия е бил по време на ръководството на ГЕРБ през 2019 година.
Гордеем се с това, че е изнемощял, уповавам се че ще ни е от изгода при приемането ни в Шенген “, разяснява Атанасова, като съобщи, че страната ни покрива всички условия за влизане в Шенген.

По думите ѝ Народното събрание ще работи изключително, с цел да се навакса с приемането на законодателството, касаещо шенгенското пространство.

Законът за битка с корупцията ще бъде препоръчан да се прегледа във вторник на изключителното съвещание, тъй че Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) да бъде разграничена на две, да има проверяващи функционалности, в този смисъл да осъществим условията, които ще ни оказват помощ и за Шенген, само че и са част от условията по Плана за възобновяване и резистентност, изясни Атанасова.
Относно отхвърли на Австрия, Атанасова разяснява, че го отдава на вътрешнополитически причини.
Ние поставяме всички старания, с цел да можем да убедим европейските институции, че нямат право повече да постановат политически причини за това България и Румъния да не са в Шенген, съобщи Десислава Атанасова.
Лидерът на „ Да, България “ Христо Иванов съобщи, че отпадането на мониторига е
„ огромен народен триумф и добра вест за позитивния имидж на страната ни “.

България стартира бавно да излиза от ролята на нормалния обвинен за най-корумпирана страна. Нашите сътрудници виждат, че у нас има политически хайлайф, кадърен да преследва амбициозни цели и дневен ред, и въз основата на това да образува ръководство, което да стабилизира политическата конюнктура, колкото и да е висока цената за това “, съобщи Иванов.

Депутатът акцентира още, че вътрешнополитическите процеси в Нидерландия и Австрия ще дефинират по кое време тъкмо България ще се причисли към Шенген.

“Ако Нидерландия и Австрия не положат същите старания, всички европейски жители ще платим цената. Европейско е България и Румъния най-сетне да получат достъп до Шенген, с цел да бъдат българските жители такива, каквито им се поставя да в Европейския съюз ”, заключи Иванов.
Делян Пеевски дефинира отпадането на мониторинга като триумф на кабинета.
Според него към този момент няма спънки за влизане в Шенген, само че за задачата Министерство на вътрешните работи би трябвало да си свърши работата с емигрантски напън натиск по границата.

Не е оптимист за влизане в Шенген през есента, съгласно него по-реалистично е през декември, обобщава Българска национална телевизия.
Кирил Петков съобщи, че това е голяма победа и то единствено 100-ния ден на кабинета.
По думите му Николай Денков и Мария Габриел са се показали като тим. Обърна се задочно към министър председателите на Австрия и Нидерландия с думите, че е време да се причислят към европейския консенсус.

От президентската институция също взеха връзки по тематиката.

Прекратяването на Механизма за съдействие и инспекция на Европейската комисия е несъмнено една от най-хубавите вести за България в последно време. Усилията на доста български държавни управления, политици, евродепутати за всички тези 17 години се увенчаха с триумф “, написа във Фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова.

По думите ѝ по този начин е изнемощял и един от „ най-шумно излаганите „ причини “ на някои европейски сътрудници за отлагането на участието на България в Шенген “.

Решението на Европейската комисия (ЕК) през днешния ден е значимо, с изключение на всичко то е и най-категоричното опровергаване на изказванията, че служебните държавни управления, назначени от президента Румен Радев, са отдалечавали България от Европа.
Това сподели пред публицисти секретарят на президента по правните въпроси и някогашен правосъден министър Крум Зарков.
Според него се е оказало тъкмо противоположното.

Именно 10-месечните старания на тези държавни управления доведоха до там, че България осъществя най-големия си интеграционен триумф от 2007 година насам. В самото прессъобщение на Европейска комисия е маркирано, че работата е свършена през юни 2023 година “, уточни Зарков.

Той посочи, че 100 дни, откакто служебното държавно управление е отстъпило от служба, Европейска комисия дава своята оценка за работата му в бранш правораздаване. Това е резултатът, добави Зарков. Той изрази вяра новото държавно управление да реализира още по-добри резултати.

Според него този триумф би трябвало да се употребява във външен проект, с цел да убеди скептичните страни България да влезне в Шенген. Във вътрешен проект той би трябвало да се употребява от новото държавно управление да задълбочи и продължи промените, а не да ги замразява или отстъпва. За страдание, има такива индикации, сподели Зарков.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР