Дългоочакваното от години реновиране ще промени цялостния облик на културното

...
Дългоочакваното от години реновиране ще промени цялостния облик на културното
Коментари Харесай

До дни започва ремонтът на НЧ „Родолюбие“ в Асеновград

Дългоочакваното от години реновиране ще промени цялостния образ на културното средище

Днес в община Асеновград се организира встъпителна конференция за показване на план: Културна инфраструктура – възобновяване и внедряване на ограничения за енергийна успеваемост на постройката на читалище „ Родолюбие “, гр. Асеновград “ №: BG16RFOP001-1.025-0007-C01. На събитието участваха Зам.-кметът на община Асеновград и Ръководител на плана инж. Стоян Димитров, зам.-кметът по филантропични действия инж. Петър Петров, екипа по плана, чиновници на общината, представители на читалище „ Родолюбие “, жители, представители на медиите.

Инж. Димитров направи къса ретроспекция по отношение на историята и архитектурата на постройката „ Тя е строена през 60-те години и е въведена в употреба през 1964г. с функционалност – културен дом и оттогава е основният културен и средищен център на общината. От години постройката е в неприятно положение, изразяващо се в ниска енергийна успеваемост /нетоплоизолирани стени, компрометирана остаряла дървена и железна дограма, нетоплоизолиран покрив, неефективна отоплителна система, липса на енергийно дейно осветление/, санитарни пространства, гримьорни и зали в неприятно положение, остаряло и амортизирано сградно и театрално съоръжение и обзавеждане. планът е насочен към изцяло възобновяване, възстановяване на функционалността и повишение на енергийната успеваемост на читалище „ Родолюбие “, гр. Асеновград.

Именно за решаването на тези наболели проблеми, Община Асеновград създаде планово предложение и кандидатства за финансиране пред Оперативна стратегия „ Региони в напредък ” 2014-2020г. В средата на 2021г. плановото предложение беше утвърдено, подписа се контракт и стартира реализацията на плана. Общата стойност на плана е 3 222 579,71 лева Финансирането е комбинирано – от Оперативна програма „ Региони в напредък ” 2014-2020г. и финансов инструмент от Фонд за устойчиви градове. Допълнително е заложено и финансиране в размер на 578 000 лева, заради прогресираща инфлация и доста покачване на цените на строителните материали, оборудването и услугите в последната година и половина.

Предвижда се да бъдат изпълнени: Подмяна на съществуваща амортизирана дограма и доставка и монтаж на нова енергийноефективна такава, полагане на топлоизолация, замяна на част от съществуващите покривни покрития, замяна на ВиК апаратура (вътрешно сградна), ремонт на съществуващи санитарни възли и създаване на нови, замяна на ел. апаратура и въвеждане на енергоспестяващо осветяване, структурно окабеляване, сигнално-охранителна апаратура, замяна на пожароизвестителна апаратура, замяна на мълниезащитната и заземителната апаратура, подмяна/модернизация на климатичната апаратура, замяна на отоплителна и вентилационна система, ремонт на зрителната зала, замяна на настилки, обезпечаване на достъп на хора в неравностойно състояние и други

По плана ще бъдат доставени и инсталирани профилирани машини, уреди и съоръжение: театрално осветяване, пулт за осветяване и разнообразни видове прожектори, портален осветителен мост, подемници за декори, доставка и монтаж на нови театрални столове, пердета, озвучителни тела, цифрова микрофона система и съоръжение за апаратна, подемници и ръкохватки за хора с увреждания и други

Освен строителните и монтажните работи (СМР) и доставката на уреди и съоръжение, в плана са заложени и действия за ръководство на плана, авторски контрол, строителен контрол, въвеждане в употреба, информация и гласност, както и самостоятелен одит.

Инж. Димитров уточни, че до този миг има подписани контракти с реализатори по дейностите информация и гласност и авторски контрол. Финализирани са процедурите и предстоят сключване на контракти за строително-монтажни работи, самостоятелен одит и строителен контрол. В ход е и публичната поръчка за избор на реализатори за доставка и монтаж на профилирани машини, уреди и съоръжение.

Началото на строителните действия се чака да е в средата на месец август, като преди този момент ще се провежда среща сред управлението на общината, компанията реализатор и представители на читалището за уточняване на елементи към работата на изпълнителя и работата на чиновниците на читалището.

В умозаключение, инж. Димитров уточни, че срокът за реализация на всички действия по плана е ноември 2023г., като упованията са след неговия край постройката на читалището да придобие напълно нова визия, функционалност и досегаемост, които да удовлетворяват изцяло, културната общност и всички поданици и посетители на Община Асеновград.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР