Дългоочакваният план на президента на САЩ Доналд Тръмп за мир

...
Дългоочакваният план на президента на САЩ Доналд Тръмп за мир
Коментари Харесай

Тръмп разкри плана: Палестина получава държава, но Йерусалим остава за Израел

Дългоочакваният проект на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп за мир в Близкия изток приканва за основаване на палестинска страна, осведоми АП, базирайки се на американски представители.

Осведомителната организация отбелязва, че с това се приключват спекулациите дали Вашингтон ще се откаже от решението за две страни.

Източниците разясниха, че проектът планува двойно повече територия спрямо тази, която в този момент е под контрола на палестинците, макар че също се признава израелският суверенитет над огромни еврейски селища на Западния бряг, на което палестинците сигурно ще се опълчват.

Палестинците към този момент отхвърлиха проекта, обвинявайки Тръмп, че единствено подкрепя Израел.

Планът планува също заледяване построяването на нови еврейски селища за интервал от четири години. През този интервал ще се водят договаряния за всеобхватно съглашение.

Отделно се загатва, че палестинските бежанци ще могат да се върнат в бъдещата палестинска страна. Ще бъде основан " великодушен фонд за обезщетения ".

Тръмп показа проекта в наличието на премиера на Израел Бенямин Нетаняху в Белия дом.

Според американския водач палестинците " заслужават по-добър живот, с цел да осъществят изключителния си капацитет ". По думите му проектът е подкрепян от Нетаняху и водача на опозицията в Израел Бени Ганц, което демонстрира, че " мирът е над политиката в Израел ".

" Тази визия за мир е фундаментално друга от дипломацията в предишното ", има вяра Доналд Тръмп.

" Днес Израел прави голяма крачка към мир...Нетаняху ме осведоми, че е подготвен да утвърди визията като база за директни договаряния ", продължи американският водач.

Доналд Тръмп заяви, че подробният проект приканва за решение за две страни, включва и подробни карти с територията.

Мирният проект включва " реалистично решение за две страни ", уверен президентът на Съединени американски щати.

Йерусалим ще остане " неделима столица " на Израел, разкри президентът.

Като част от проекта, увери Тръмп, няма да се гонят палестинци и израелци от домовете им.

Американският водач си опонира, откакто разгласи, че Йерусалим няма да бъде разграничен, а проектът включва " палестинска столица в Източен Йерусалим, " където Съединени американски щати гордо ще отворят посолството си ".

" Молим палестинците да посрещнат провокациите на мирното взаимно битие ", прикани Тръмп. Това включва закони за отбрана на човешките права, преустановяване на дейностите на Хамас и Ислямски джихад, както и преустановяване финансовото компенсиране на терористи.

Държавният глава прикани президента на Палестина Махмуд Абас да стартира договаряния с Израел.

Ако палестинците седнат на масата за договаряния, " ние ще бъдем с вас всяка крачка по този път ", увери Тръмп, само че предизвести, че проектът му, " Сделката на века ", " може да бъде последната опция " за палестинците да получат самостоятелна страна.

" Време е мюсюлманският свят да поправи грешката, направена през 1948 година, когато избра да атакува вместо да признае новата страна Израел ", прикани още Тръмп.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР