Дългоочакваната реставрация и консервация на фасадата на къща Павлити стартира

...
Дългоочакваната реставрация и консервация на фасадата на къща Павлити стартира
Коментари Харесай

Възстановяват фасадата на къща Павлити, започва и ремонт на камдъръмени улици в Стария град

Дългоочакваната реституция и консервация на фасадата на къща Павлити започва от през днешния ден. Синята къща, както е известна още измежду пловдивчани, е в процедура за възобновяване към този момент няколко години.
Прочетете още
„ През 2021 година бе определен реализатор, който в следствие се отхвърли. На идната социална поръчка пък не се яви никой. Затова писахме публично до Министерството на културата, което ни беше дало средства, да анексира контракта си с нас, с цел да не загубим средствата. Те обаче пропуснаха законовите периоди. Така се наложи да върнем парите. Сега обаче реставрацията на фасадата ще се случи. Средствата са обезпечени от личните ни доходи ”, сподели шефът на Общински институт „ Старинен Пловдив ” Елена Кантарева-Дечева на конференция във връзка старта на ремонтните действия.



Първата стъпка ще бъде подмяната на компрометираните мазилки, а след това и към художественото изписване на фасадите. Ще бъдат ремонтирани всички дървени обшивки на постройката.

Фирмата реализатор е „ Рестрой ”, а по фасадите ще работи художник-реставраторът Елена Кривошиева. Любопитно е, че тя е правила последното възобновяване на художествените украси по къща Павлити преди повече от 40 години и в този момент се завръща още веднъж на обекта.

„ Длъжници сме на Стария град. Получихме доста обещания за други обекти в резервата от страна на страната, само че нищо не се случи. Това обаче не би трябвало да ни бъде опрощение. Като се движа тук и виждам проблемите – положението на калдъръмите на някои места е сериозно. Няма хидранти и, не дай си боже стане нещо, няма по какъв начин пожарната да реагира и да влезе тук ”, сподели кметът Здравко Димитров.



Той поздрави екипа на „ Старинен Пловдив ” поради това, че реинвестират извоюваните от института средства в реституция и ремонт на къщите.

„ Резерватът би трябвало да си върне блясъка. В момента интензивно се работи по Небет тепе и Източната врата ”, добави Зико.

Заместникът му Пламен Панов пък изясни, че е направена карта и са маркирани компрометираните сектори от калдъръмите и след влизането в действие на новия краткотраен бюджет, ще стартират и ремонтните действия.

„ Наближава крайният период за подаването на предложения за план за новата постройка на Етнографския музей на ул. „ Съборна ” 20. Има подготвен план за Данчовата къща, който е координиран с Националния институт за недвижимо културно завещание. Там предвиждаме да има кафене. Разговаряхме със Здравко Димитров кафенето в Базиликата да бъде трансферирано за ръководство на „ Старинен Пловдив ” и те да го пуснат в употреба, като изготвят и план ”, сподели Панов. Той добави, че следва разискване за функционалностите на Синята къща и че има разнообразни хрумвания – да събере администрацията на „ Старинен Пловдив ” или пък да бъде учебен център за запазване на културното завещание.

По време на конференцията стана ясно, че занапред предстоят диалози сред Здравко Димитров и зам.-кметовете Ставрев и Чонов във връзка пропускателния режим в Стария град, който генерира напрежение.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР