Дългогодишният проблем с тежкотоварния трафик през Русе към Дунав мост

...
Дългогодишният проблем с тежкотоварния трафик през Русе към Дунав мост
Коментари Харесай

Създават буферен паркинг за камиони край Русе заради трафика към Дунав мост

Дългогодишният проблем с тежкотоварния трафик през Русе към Дунав мост е на път да бъде решен. Опашките от тирове по бул. " България " създаваха безпорядък в придвижването и предизвикваха неодобрение и голям брой митинги на русенци и поданици на прилежащия град Мартен. Отскоро обаче тировете се насочват към буферен паркинг, където посредством електронна система получават номер с реда за прекосяване през контролния пункт.

Буферният паркинг е за близо 700 камиона. Там в подобаващи за престой условия шафьорите изчакват реда си. За Александър от Украйна, на който се е случвало по-рано да чака 24 часа в колона, паркингът е улеснение.

" Стоя на драго сърце. Ние спахме на пътя като кучета ", споделя той.

Електронната система за реда на прекосяване през граничния пункт е под мониторинга на Община Русе. За да получат номер, не е наложително камионите да престояват само на буферния паркинг.

" И тук споделям за всички неразбрали. Не е нужно да влизаш на съответен паркинг в Русе. Не е нужно да плащаш такси, с цел да получиш номер в единната ни осведомителна система. Ние желаеме опашката да бъде цифрова. Може да чакат на разнообразни паркинги в Русе, само че би трябвало да имат номер ", уточни Пенчо Милков – кмет на община Русе.

Заради интензивния трафик обаче, се случва престоят в паркингите да е по-дълъг. Огнян Тодоров, който транспортира дини и пъпеши от България за Румъния, чака 4 часа и рискува да претърпи загуби.

" Преди минавахме с хладилните артикули, тъй като ни пропускаха, в този момент стоим и чакаме. По-лошо е. Да сработи по-сериозно границата. Едно гише работи долу в румънско. Там е казусът. Доколкото знам, 6000 лева е неустойката, в случай че не отида на следващия ден в точния момент ", разяснява Огнян Тодоров – водач.

" Ремонтът на сектора Мездра - Ботевград насочва тировете вместо през Петрохан, който е сложен проход за тях, минават към Русе. Второ, летният поток на всички почиващи румънски жители води до това, че има часове, в които се обработва лекотоварен трафик и камионите се стопират ", уточни още кметът на община Русе.

Преди броени дни Пенчо Милков е издал заповед към регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи техни екипи да бъдат ситуирани на метода към " Дунав мост " и на всеки паркинг. И упорства, когато паркингите се изпълнят, тировете да бъдат спирани още при входа на Русе откъм София.

Репортери: Венета Николова, Пламенка Тонева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР