Дългогодишният посланик на Чехия в България Петр Поспихал представя в

...
Дългогодишният посланик на Чехия в България Петр Поспихал представя в
Коментари Харесай

Петр Поспихал представя изложба на самиздатски книги от времето на социализма



Дългогодишният дипломат на Чехия в България Петр Поспихал показва в границите на Литературния фестивал дисидентска литература и галерия на самиздатски книги от времето на социализма. В изявление за предаването „ Преди всички “ той изясни: Лесно се възприема разликата сред предишното и днешното време като някакъв тип антикомунизъм. Мисля, че това не е едно и също. Все отново би трябвало да знаем и да разбираме каква е разликата с издаването на книги, с някои условия на живота. Днес животът е доста по-сложен. Всеки ден би трябвало по доста пъти да избираме от разнообразни разновидности, само че множеството си носим отговорност за своите решения, което не значи, че животът е елементарен, само че отново е повече в нашите ръце.

Самиздат демонстрира какви обикновени, естествени, дори елементарни са били тези книги, преписвани с огромен труд от хора, които са били в пандиза дълги години, поради това, че са пробвали да извоюват независимост, сподели още Поспихал.

Не утвърждавам закъснелия антикомунизъм, тъй като това са остарели битки. Това не са битки на днешното време, не са битки за бъдещето. България естествено се развива, само че има области, в които би трябвало да се развива по-енергично и по-комплексно, уточни Петр Поспихал.
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР