Дълго време учените вярваха, че разбират колко бързо расте Вселената,

...
Дълго време учените вярваха, че разбират колко бързо расте Вселената,
Коментари Харесай

Нобеловият лауреат Адам Рийс: Май имаме грешна представа за Вселената

Дълго време учените имаха вяра, че схващат какъв брой бързо пораства Вселената, само че колкото повече научават, толкоз теориите им се оказват по-малко евентуални.

Например, " Константата на Хъбъл " мери скоростта, с която се уголемява Вселената. Единственият проблем? Различните принадлежности не престават да обезпечават разнообразни стойности за това. В резултат на това към този момент не можем да приказваме за константа, а за " напрежението на Хъбъл ".

" Това повдига забавна опция ", изяснява физикът и притежател на Нобелова премия Адам Рийс в блог на НАСА, " огромна част от това, което сме мислили, че знаем за Вселената, може да е неправилно ".

" Сега обхванахме целия диапазон от това, което Хъбъл следи, и можем да изключим неточност в измерването като причина за напрежението на Хъбъл с доста огромна убеденост ", сподели физикът от Джон Хопкинс.

Насочвайки телескопа " Джеймс Уеб " надълбоко във Вселената, с цел да се опитат да потвърдят комплицираните цифри на Хъбъл през 2023 година, учените бяха озадачени, когато по-новият телескоп удостовери откритията на своя предходник, задълбочавайки несъответствието.

" С отхвърлянето на грешките в измерването ", сподели той на НАСА, " това, което остава, е действителната и вълнуваща опция да сме разбрали неправилно Вселената ".

Лагерът от учени, който е последовател на актуалните преобладаващи модели, обаче, има отговор. По думите на астрономите звезден прахуляк или даже прекомерно огромни звездни скупчвания, може да са причина за обърканите резултати за скоростта, с която се уголемява Вселената.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР