Дълго време се чудих как точно да започна този текст.

...
Дълго време се чудих как точно да започна този текст.
Коментари Харесай

Белята БелеНЕ!

Дълго време се чудих по какъв начин тъкмо да стартира този текст. Не за друго, а поради Боян Петров. Човек, който е по-голям от доста върхове. Думите за пролог някак не идваха в главата ми, колкото и да мислех – тъй като все се надявах да пристигна хубава вест от Хималаите, само че и поради обстоятелството, че другояче би трябвало да пиша за следващата безочливост като тази за Пирин, против която Боян застана с името си. Пак и още веднъж.
За АЕЦ " Белене " става въпрос. Тази, която трябвало да строим, тъй като сме похарчили 3 милиарда лв.. А трябвали 10,5 милиарда евро. Максимум, утешават ни от Българска академия на науките.
От ГЕРБ пък ни убеждават, че нямало заплаха да строим – нищо, че регионът е сеизмичен. Сеизмичен, сеизмичен, какъв брой да е сеизмичен? Стрес проби посочили, че не задоволително – по този начин, ще друсне малко атомите, електроните и протоните, но няма да ги разбърка толкоз съдбовно, колкото е съдбовно да не завъртим центрофугата за милиардите, счита някогашният шеф на АЕЦ " Козлодуй " Валентин Николов. Същият Николов, който не можа да изясни разбрано и аргументирано за какво Вожда Борисов преди 6 години тръбеше, че централата е планувана в сеизмичен регион и е светотатство планът да върви, а в този момент...
Замислих се и, че Боян Петров е част от Българска академия на науките. А Българска академия на науките, като си пишат отчетите за " Белене ", дават следния мотив в поддръжка да се строи - тъй като към 2040 година у нас щяло да има към 8,463 млн. души. Според Национален статистически институт обаче популацията през 2040 година ще е най-вече 6,378 млн. души. И се запитвам дали Боян Петров, като академик от Българска академия на науките, би се подписал под това? Всъщност хората, написали отчета, нещо са се срамували да се разпишат поименно...
Като връх на наглостта пристигна позицията на Българска социалистическа партия, изразена не от какъв да е, от министъра на стопанската система, енергетиката и туризма от кабинета " Орешарски " и в този момент народен представител - Драгомир Стойнев. Стойнев разгласи, че АЕЦ " Белене " ни би трябвало, като сподели следното: " Въпреки удължаването на работата на 5 и 6 блок в АЕЦ " Козлодуй ", след 10 години ние би трябвало да ги нарежем на скрап ". По закон обаче АЯР може да даде лиценз за 10 години, като по-късно може да се подадат документи и да се удължи лиценза, освен това без да се прави инспекция - тъй като производителят на реакторите " Росатом " публично разгласи, че те могат да работят 30 години и АЯР не възрази. Значи нищо няма да режем след 10 години - а Стойнев манипулира по характерен за партията му метод!
Идва ми повече – от плитки неистини за огромни далавери. Няма по какъв начин да допускам, че актуалните строители на автомагистрали, които току би трябвало да се ремонтират малко откакто се пуснат, ще докарат до сполучлив край градежа на АЕЦ. Същото се отнася и до непребоядисаната " съпротива ", която знае единствено да банкрутира банки. Затова се надявам – да се пробудим. И един път вечно да избелим от властта тези, които ни вършат на маймуни. Както и да не позволяваме на тяхно място да дойдат другите, които желаят същото! Ако ли не - да строим! Поне сигурно ще приключим избухливо зрелищно - рано или късно!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР