Дълго време преобладаваше мнението, че iOS е много по-добре защитена

...
Дълго време преобладаваше мнението, че iOS е много по-добре защитена
Коментари Харесай

Ползват ли се за шпионаж китайските смартфони

Дълго време преобладаваше мнението, че iOS е доста по-добре предпазена система от Android, до момента в който не започнахме да дочуваме, че и тя може да бъде елементарно пробита посредством най-различни способи. 
 Apple, iOS, Android и коя система има повече вируси
Защо Android има от 14 до 47 пъти повече вируси от iOS

Скоро iOS може да не е толкоз защитена

Един от рисковете при Android обаче е, че смарт телефоните, съвместими със системата на Гугъл, се създават от десетки разнообразни компании, което значи, че е мъчно да се наложи обединен стандарт за сигурност. 

Оказва се също по този начин, че някои производители на устройства с Android не е нужно да бъдат хаквани, с цел да стартират да точат данните ни, тъй като го вършат по дифолт. 
 Снимка 606323

Това разкрива ново проучване на университета в Единбург, при което е открито, че някои китайски смарт телефони стартират да пращат персонални данни без знанието на потребителите още при първото включване. 

В случая са изследвани устройства на Oppo, Xiaomi и OnePlus, като разкритията засягат единствено модели, закупени в Китай. 

Макар и това ненапълно да е разтуха за нас в западните пазари, мащабът на нерегламентираното събиране и предаване на данни е извънредно сериозен. 
 Снимка 606324

Според откривателите от Единбург тези устройства идват с огромен набор от авансово конфигурирани приложения, които без знанието на притежателя стартират да препращат данни към производителя, мобилния оператор и даже към обществени мрежи като Baidu. 

Данните включват неповторими идентификатори за устройството, GPS координати за придвижване, настройки на телефона, данни за използването на разнообразни приложения в него, както и данни от текстови известия и листата с контакти. 

Факт е, че тези данни се пращат по неизвестен метод, само че системата е направена по този начин, че е доста елементарно да се разкрие на кого тъкмо принадлежи даден телефон и информацията, получена от него. 
 Гугъл Maps, Apple Maps и какви данни събират за нас двете приложения
Защо да изтрием Гугъл Maps, aко сме с iPhone

Apple Maps против Гугъл Maps

От Единбург поучават, че няма защо да се тормозим, в случай че не живеем в Китай, и разясняват, че телефоните в Китай идват с до четири пъти повече авансово конфигурирани приложения, в сравнение с запад. 
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР