Дълго време мълчах и гледах действията на наследниците ни в

...
Дълго време мълчах и гледах действията на наследниците ни в
Коментари Харесай

Нанков обвини министър Комитова, че бърка паркинг със строителен обект

Дълго време мълчах и гледах дейностите на наследниците ни в Министерство на регионалното развитие. Много лъжи се изговориха, доста операции бяха пуснати в послание – времето ще покаже кой крив, кой прав. Но министър, който самичък гордо споделя, че познава капиталовия развой от А до Я, да отиде на работна площадка и да я показа за трасе на автомагистрала „ Хемус “ – ето това към този момент е върхът, написа някогашният зам.-министъра на районното развиване Николай Нанков.
Той прецизира, че въпросното място е за предпазване на строителна техника, терен от 12 декара, нает от частно лице. С негово единодушие е лишен хумусният пласт – с цел да може тежката строителна техника да стъпи устойчиво и да не потъва.
„ Чака се позволение за градеж от Министерство на регионалното развитие и е направена организация за готовност. Това е. Ако си бяха създали труда да видят парцеларния проект, щяха да схванат, че на това място няма по какъв начин да има строителство, тъй като е отвън бъдещото трасе на „ Хемус “. С преведения задатък сега се създават бетонови произведения, добиват се инертни материали и прочие действия, които предшестват самото осъществяване на строително-монтажни работи (за чието действително пускане е належащо строително позволение “, разяснява Нанков.
Според него, в случай че Комитова е желала да види по какъв начин се строи, е трябвало да отиде на сектори 1, 2 и 3.
„ В сектор 6 вървят подготвителни действия – не се строи, тъй като се бавят процедурите от дирекцията на протестиращия някогашен зам.-министър Тодор Стоянов -  вместо да работи и да напредва „ Хемус “, той върви на митинги “, сочи още Николай Нанков.
Според него очевидно на новата власт аутобанът на Северна България не й е приоритет и с всичките си дейности ще докара до прекъсване на строителството му.
„ Бяхме поели ангажимент към хората, че „ Хемус “ ще е подготвена през 2024 година Вече е ясно от дейностите и бездействието им, че няма да е подготвена в този период “, добавя той.
Поводът за неговото изявление е днешната ревизия на министър Виолета Комитова по трасето на сектор 6 на автомагистрали „ Хемус “ в региона на бъдещия пътен възел при пътя Русе – Велико Търново. На място, съгласно прессъобщение на Министерство на регионалното развитие, арх. Виолета Комитова откри нарушавания поради почнали строителни работи. В инспекцията се включиха също заместник-министър Тодор Анастасов, ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Апостол Минчев и представителят на държавното управление Антон Кутев.

„ На мястото е осъществено почистване на хумусен пласт и са изпълнени диги. Там е ситуирана огромен брой строителна техника, за разлика от вчерашния ден, през който е имало единствено няколко багера. Присъстваха и строителни служащи, които не беше ясно каква активност ще правят. Направи усещане, че струпаната от през вчерашния ден до през днешния ден техника – към 50 нови строителни машини, в това число самосвали, булдозери, фадроми, багери, контрастира на видяното през вчерашния ден, което по никакъв метод не показваше, че на мястото ще се прави строителна активност. Техниката, очакваща инспекцията на строителния министър, беше повече от служащите, които бяха пристигнали на мястото, наподобяващо повече на ревю за строителна техника “, осведомят от пресцентъра на районното ведомство.
За обекта има план, само че няма издадено позволение за градеж, изясни министърът. Според арх. Комитова позволение за градеж ще бъде издадено след към 4-5 години, поради нуждата от осъществяването на подготвителни процедури.

За този обект „ Автомагистрали “ ЕАД предплатено е превела към 95 млн. лева за доставка на материали и наем на машинизация. По време на инспекцията министър Комитова сподели подписани контракти със заличени данни.
Авансовото превеждане на средства в огромен размер за обекти, чието строителство ще стартира след 4-5 години е повода за промяната на управлението на държавната компания, изясни районният министър.
За следващ път ще бъде желано подпомагане от Национална агенция за приходите, която да направи инспекция за наличността на парите, стана ясно също по време на инспекцията.
Докато бяха на обекта към екипа на министъра се причислиха представители на компания „ Европейски пътища “ и „ Автомагистрали “ ЕАД.
Те влязоха в изострен конфликт с арх. Комитова.
„ Първо проверихме един камион е документи и откакто проверихме документите, свързани със свлачища, срутища и така нататък, в този момент сме тръгнали на инспекции на място. Едната група инспекции касае осъществени строителни работи за 600 млн. лева на компании, които са работили, полагали са асфалт и така нататък Ние би трябвало да ги установим дали са осъществени и да ги плащаме.  Другата група обгръща такива планове като този, при който желаеме да забележим какво се случва на място “, разясни министърът.
Инженер от „ Европейски пътища “ я посрещна с „ Добре сте ни пристигнали на нашия паркинг! “.
Министърът обаче отвърна: „ Аз с геодезист би трябвало да потвърдя, че това е строителен обект. Трябва да пристигна нашият геодезист и да потвърди, че това е строителен обект. Затова ми би трябвало геодезиста и координатите “. Тя се учуди на изказванието, че това е паркинг. А представителят на компанията сподели, че техниката е доставена на място според писмо, което имат от „ Автомагистрали “ за готовност.
„ И какво строим? “ – попита министър Комитова.
„ Нищо не строим. Имаме писмо от „ Автомагистрали “, с което ни осведомят да пристъпим към готовност на техниката на трасето. И защото това е техника, която не можем да извозим за един ден. Все отново имаме техника, която е извънгабаритна, прави се със профилиран превоз, ние поетапно сме я извозвали. Тя беше на различен паркинг, само че защото притежателите на другия паркинг желаят да си го употребяват, по тази причина сме преместили цялата техника тук. Тази техника е по контракт за наем на техника с „ Автомагистрали “, която ще бъде предоставена по време на осъществяването на Автомагистрала „ Хемус “.  Г-жа министърката ще каже в какъв период ще бъде издадено строително позволение. Това позволение се издава от районното министерство “, посочи експертът.
В препирнята се намеси и Цветан Петков от „ Автомагистрали “ ЕАД. Той сподели, че планът за въпросния сектор е утвърден от Експертен съвет в АПИ предходната година юни месец.
„ Нямаме позволение за градеж, тъй като процедурите са мудни. Колегите, които са снабдители на механизацията, имат контракт за наем на този парцел, на който се намираме, до привършване на отчуждителните процедури. Имат контракт с кооперацията, която е на локалните земеделци, което им дава съображение да бъдат тук и да си създадат паркинг “, разясни Петков.
Словесният конфликт сред министъра и представителите на държавното и частното сдружение продължи доста време, само че от него стана ясно, че до издаване на позволение за градеж има още доста време, години дори.
„ Тук имам контракт с една компания, която да доставя материали на обекта на стойност 111 млн. лв. и по-късно е получила 95 млн. лв. предплатено да доставя материали за бъдещо строителство. Тук въпросът е за какво са давани тези пари предплатено “, възмути се арх. Комитова.
И добави: „ Имаме 1,5 милиарда разплатени предплатени заплащания за градежи, които ще почнат след към 4-5 години. Това е проблем. На първата ми среща с инж. Беличев той ми споделя, че е получил 1,5 милиарда лв., а на година усвоява строителство за 100 милиона. И аз му споделям: „ Беличев, ти имаш за 15 години пари, няма да искаш от нас пари “. Той вика: „ Нямам, аз съм ги раздал на компании да купуват материали “. Това нещо съгласно мен би трябвало да се забрани със закон – да се стартира строителство без позволение за градеж “, е безапелационна министърката.
На журналистически въпрос дали ще желае назад в държавния бюджет преведените предплатено 1,5 милиарда лева тя отговори, че това ще го създадат съответните институции в България, “които могат да правят такива интервенции “.
„ Аз съм желала, в случай че може да се върнат тези пари да се употребяват за други цели сега, защото страната не може да прави комбинации в бюджета. По смисъла на Закона за устройство на територията, даже един ров да извършите без позволение за градеж, към този момент сте почнали нелегално строителство “, акцентира арх. Комитова.
По време на препирнята в профил служащи скандираха: „ ИСКАМЕ РАБОТА! “
Намеси се представителят на държавното управление Антон Кутев, който съобщи:
„ Ето каква е обстановката! Няма разрешителни, с цел да се работи на този обект, тъй като не са подготвени съответните документи. Господата чакат от министерството да им издаде позволение за градеж. Те ще би трябвало да го чакат още дълго. Те доста добре знаят това. Знаят го и тези, които са им платили парите. Всички тези хора тук знаят, че едни 90 милиона са дадени за нищо и в този момент, поради тях вършат този цирк с доста машини и с тези 10-тина крещящи откъм гърба служащи, които споделят, че желаят работа, а не става дума за работа. Те самите споделят, че не са пристигнали да работят. Те са на паркинг и вършат цирк. Според мен би трябвало да се намеси прокуратурата допустимо най-бързо. Но не да прибере и засекрети материалите, а да направи по този начин, че най-после парите да се върнат назад, а отговорните – в пандиза “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР