Дълго се смяташе, че хората са родени с определено изначално

...
Дълго се смяташе, че хората са родени с определено изначално
Коментари Харесай

7 хобита, които правят човека по-умен

Дълго се смяташе, че хората са родени с несъмнено изначално обещано им равнище на просветеност и най-хубавото, което могат да сторят в живота, е да се примирят със своя капацитет. Но учени потвърдиха, че в действителност можем да покачваме този капацитет и да се радваме на себе си в процеса. Днес знаем, че когато усвояваме нови умения, мозъкът ни основава неврологични пътища и това го кара да работи по-бързо и по-добре. 7 съответни занимания даже са научно потвърдени като способи да станем по-умни.

Кои са те? Американският уебсайт Business Insider ги изброява в материал. Става дума за следното:

Свирене на музикален инструмент . То оказва помощ на творчеството, аналитичните умения, езика, математическите качества, моторно-двигателния уред и други. Всичко това са превъзходни преимущества. Мнозина считат, че присъединяване в отборни спортове прави същата потребна работа за развиването на интелигентността. Но особеното в свиренето на инструмент и основаването на музика е, че за разлика от останалите типове интензивности, единствено то ускорява corpus callosum, който свързва двете полукълба на мозъка посредством основаването на нови неврологични връзки. Подобреният corpus callosum оказва помощ в изпълнителните умения, на паметта, на способността да позволяваме проблеми и на цялостните мозъчни функционалности, колкото и да е възрастен индивидът.

Четене на разнообразни типове четива. Четене на всичко. Без значение дали то в " Хари Потър ", " Игра на тронове " или новия брой на " Уолстрийт джърнъл ". Четенето ни кара да се усещаме по-добре като себе си. То покачва три вида просветеност - кристализираната, флуидната и прочувствената. Подобрява способността да решаваме задания, да позволяваме проблеми. Като съчетаваме разнообразни късчета познание дружно, по-добре се ориентираме в ежедневния живот, можем да прозираме повтарящите се модели в близост, да разбираме процесите, които се случват, и тъкмо да интерпретираме и отговаряме на възприятията на другите. По отношение на работата, това се превежда като да накараш събитията да се случват и да правиш по-добри мениджърски решения.

Редовни физически извършения . Упражняването на тялото по-често от един път седмично, както знаем, изпълва клетките с BDNF - протеин, потребен за паметта, за умеенето да се учим, да се фокусираме, концентрацията и способността да разбираме. Всички те постоянно са обобщавани с названието " ментална интензивност ". Някои учени спекулират, че седенето в неподвижно положение дълго време даже има противоположния резултат - то замъглява мозъка и го забавя, възпира го да работи толкоз добре, колкото би могъл.

Научаване на нов език. Забравете за решаването на кръстословици и загадки, с цел да подобрите паметта си. Вместо това, научете непознат език. Изследване демонстрира, че хората, които са билингвистични, или знаят повече от два езика. се оправят по-добре в решаването на загадки от останалите, които приказват единствено един език. Успешното научаване на нови езици дава опция на мозъка да работи по-добре при осъществяването на всевъзможни сложени задачи. Включително, обичайните умения като планирането и решаването на проблеми. Освен това, в случай че приказваме два езика безпрепятствено, имаме по-добри умения да следим околната среда и по-добре можем да направямваме вниманието си към процесите.

Изпитване на кумулативното умеене за учене. Какво е то? Става дума за обучение посредством повторение на информацията - може да бъде на глас или мислено. Много интелигентни възпитаници в гимназията се провалят на финални изпити, тъй като в предходните седмици наподобява са разбрали доста добре тематиките, само че в деня на огромния тест, не помнят нещата. Хората сме склонни доста бързо да забравяме (за щастие) и това се отразява, в случай че не сме повторили неведнъж знанията, които желаеме да запаметим. Една от аргументите ученето на нов език да ни прави по-умни е, че то изисква кумулативно учене. Трябва да повтаряме едно и също още веднъж и още веднъж. Граматиката, новите думи - те са повтарящи се модели, които заучаваме. Можем да ставаме все по-интелигентни, даже да сме минали времето на гимназиалните години и от дълго време да сме на работа. Можем да го вършим, като си записваме забавни мисли от книги, които сме прочели и ги повтаряме, както и като заучваме наблюдения и значими изречения за договаряния. Можем да си водим дребен дневник с всичко, което ни наподобява потребно за научаване и забавно, с което можем да подобряваме представянето си и да впечатляваме другите. Интегрирайте този тип учене в програмата си за самоподобрение.

Тренировки на мозъка . Судоку, пъзели, гатанки, игри на маса, видеоигри, игри на карти - всички тези и сходните им интензивности са потребни, те усилват невропластичността. Провокират огромен набор от промени в невронните пътища и синапси, което в общи линии е способността на мозъка да се саморазпознаваме. Когато невронните кафези дават отговор по нови способи, това усилва гъвкавостта на мозъка, което ни дава опция да виждаме нещата от повече разнообразни гледни точки и да разбираме първопричините и резултатите от държанието и страстите. Пред нас пораждат нови модели и когнитивните ни качества се усъвършенстват. Имайки поради това, невропластичността е обвързвана с усъвършенствания на положения като шума в ушите. Покачването й може да усъвършенства избрани положения на мозъка. Хората с висока такава са по-малко податливи на тревога и депресии, могат да учат по-бързо и да запаметяват повече.

Медитация. През 1992 година Далай Лама кани ученият Ричард Дейвидсън да изследва неговите мозъчни талази по време на медитация, с цел да разбере дали би могъл да сътвори характерни мозъчни талази по команда. Накрая се оказва, че когато Далай Лама и други монаси им се споделя да медитират и да се концентрират върху състраданието, техните мозъчни талази демонстрират, че тези хора се намират в надълбоко прочувствено положение на мозъка. Пълните резултати от проучването са оповестени в Proceedings of the National Academy of Sciences през 2004 година и по-късно в " Уолстрийт джърнъл ", където се снабдяват с голяма известност. Медитирането става забавно на амбициозните персони, тъй като опитът подсказва, че можем да направляваме мозъчните си талази и да усещаме каквото желаеме да усещаме, когато желаеме да го усещаме. Това значи, че можем да се усещаме по-властни и мощни тъкмо преди договаряния, по-уверени до момента в който желаеме покачване и по-убедителни при продажби. Идеята е, че мозъкът може да се развива още повече и можем да го караме да го прави за. Различни интензивности подтикват разнообразни области от мозъка и можем да работим за това да ставаме непобедими в силите си, както и да подобряваме слабите си места

Източник: manager.bg
тагове занимание интелигентен физически извършения непознат език музикален инструмент
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР