Дългият COVID е може би най-известен с мозъчната мъгла, която

...
Дългият COVID е може би най-известен с мозъчната мъгла, която
Коментари Харесай

Дългият COVID-19: Вирусът може да ограничи физическата ви активност

Д ългият Коронавирус е може би най-известен с " мозъчната мъгла ", която може да аргументи на хората, които заболяват, само че това надалеч не е единственият признак. Физическите признаци могат да бъдат също толкоз изтощителни, в това число дълготрайна и мощна отмалялост, изключително след физическо натоварване. Благодарение на ново изследване от Амстердам към този момент знаем, какво предизвиква тази отмалялост.  

" Виждаме ясни промени в мускулите при тези пациенти. Причината за умората в действителност е биологична ", споделя в изказване Мишел ван Вугт, професор по вътрешни заболявания в Амстердамския университет и съавтор на проучването.   

" Това изобретение значи, че към този момент можем да стартираме да изследваме, за лекуване, уместно за хората с дълъг Коронавирус ", споделя тя.  

За да проучат какво се случва, откривателите помолили 46 участници - 25 пациенти с дълъг COVID-19 и 21 контролни лица без него - да карат велосипед в продължение на 15 минути. Това не би трябвало да е голямо тестване за множеството от нас, само че за пациентите с дълъг COVID-19 очевидно е било натоварващо: групата " сподели доста по-нисък потенциал за извършения ", се оповестява в проучването, в това число някои много тежки въздействия по-късно. 

" Наблюдавахме разнообразни аномалии в мускулната тъкан на пациентите. На клетъчно равнище видяхме, че митохондриите на мускулите, известни още като енергийните заводи на клетката, действат по-слабо, те създават и по-малко сила ", изяснява Роб Вюст, доцент в катедрата по науките за човешкото придвижване във Vrije Universiteit Amsterdam и съавтор на проучването.  

Тази разлика се демонстрира освен след подготовка. Биопсиите на скелетната мускулатура на участниците, взети седмица преди упражненията, демонстрират, че мускулите на пациентите с дълъг Коронавирус са имали по-голям дял гликолитични нишки спрямо контролната група - т.е. по-голяма част от техните мускули са разчитали на захар, а не на О2, с цел да основават сила, и заради това са се уморявали по-бързо.  

Но биопсиите, взети след подготвителната сесия, удостоверяват, че обстановката при пациентите с дълъг Коронавирус в действителност е даже по-лоша от тази. Не единствено че митохондриите им функционирали по-зле от преди, само че и мускулите им показвали признаци на по-сериозни увреждания на тъканите, които организмът им се борел да възвърне. 

Long-COVID Can Destroy Your Ability To Exercise – Now We Know How
— IFLScience (@IFLScience)
Още по-тревожен, изключително за тези, които считат, че могат да разчитат на положителното си здраве, с цел да се оправят с възможните последствия от заразяването с COVID-19, е фактът, че всички участници са били в трудоспособна възраст, в добра физическа форма и здрави преди да се разболеят. Нито един от тях не се е разболял дотолкоз, че да бъде приет в болница, и всички са имали здрави сърца и бели дробове, даже след упражненията. 

" Това в действителност удостоверява, че при заболяването нещо в тялото не е наред. Дългогодишният Коронавирус поврежда мускулите, утежнява метаболизма. Той е повода да усещате мускулна болежка и отмалялост до седмици след упражненията ", споделя Вюст пред The Guardian. 

Имаше и някои изненади. Противно на догатките на някои, дългият Коронавирус не наподобява да е породен от задържащи се в организма частици Коронавирус: " В момента не виждаме никакви признаци за това в мускулите ", означи ван Вугт. Въпреки че екипът открива натрупвания на амилоиден протеин в скелетните мускули на пациентите, той не открива доказателства, че тези отлагания запушват капилярите и имунните кафези при пациентите с дълъг Коронавирус, както допускат някои учени.  

" Неразположението след физическо натоварване не може да бъде обяснено с хипотезата, че тези отлагания блокират перфузията на съдовете, причинявайки местна тъканна хипоксия ", се споделя в заключението на публикацията.   

И по този начин, какъв е съветът за тези, които са останали с последствията от зараза с COVID-19 -  месеци откакто вирусът е напуснал организма им?  

" Конкретно, ние съветваме тези пациенти да съблюдават физическите си граници и да не ги надвишават ", споделя Брент Апелман, откривател в Амстердамския център за медицински проучвания и съавтор на изследването. 

" Помислете за леко натоварване, което не води до утежняване на недоволствата. Добре е да се разхождате или да карате електрически велосипед, с цел да поддържате някаква физическа форма ", добавя той.  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР