Дългът от над 250 млн. лв. на Булгартрансгаз не може

...
Дългът от над 250 млн. лв. на Булгартрансгаз не може
Коментари Харесай

Президентът е изпратил официален отказ за исканата оставка на председателя на ДАНС

Дългът от над 250 млн. лева на " Булгартрансгаз " не може да бъде заличен, заложените за следващата година милиарди от " енергийни вноски “ няма да дойдат в бюджета, а в Европа към този момент сме посочени за обезсърчителен сътрудник. Това съобщи президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос през днешния ден, оповестиха от Прессекретариата на президента.

Радев подсети, че само преди месец е предизвестил, че новата " енергийна вноска “ ще декапитализира " Булгартрансгаз “ и ще провокира силна  негативна реакция в Европа и тогава ръководещите шумно са отрекли такава опция.

" Докато парламент и държавно управление си играят на власт, в това време текат редица процеси със мощен деструктивен заряд. На процедура сами съсипваме енергетиката и стопанската система си, режем си европейската вероятност, сами саботираме личните си национални цели “, акцентира Румен Радев. Президентът прикани болшинството и всички в този парламент да си дават ясна сметка, че властта е на първо място осъзната отговорност към жителите, а не хазартно надхитряне.

" Управляващите като че едвам в този момент стартират да осъзнават размера на вредата, която предизвикват и по тази причина бяха и паническите ограничения, с цел да се избави най-малко обезкървяването на държавната компания. Но това не взема решение главния проблем. Дългът на " Булгартрансгаз “ няма по какъв начин да се отпише от салдото на сдружението. В бюджета няма да влязат бленуваните милиарди от вноската, а Унгария с огромна възможност ще сезира Съда на Европейския съюз “, уточни Румен Радев. Държавният глава акцентира също по този начин, че единствено преди два месеца при визитата му в Унгария, с помощта на другарството и положителната работа и с президента Каталин Новак, и с министър-председателя Виктор Орбан, беше подписано съглашение, което превръщаше България във значим фактор в доставките на полутечен газ за Европа. " В този миг с дейностите си ръководещите в България унищожават и това “, добави Румен Радев.

Президентът дефинира като фарс изказването на българския министър на финансите пред западни медии, че главната цел на новата енергийна вноска е да оскъпи доставките и да направи неблагоприятен вносът на съветски газ за Унгария и Австрия. " България очевидно става тясна на манията за великолепие на някои хора, които към този момент се пробват да диктуват решенията на суверенни страни, на наши съдружници и сътрудници, на които ние разчитаме и за Шенген “, означи президентът. Президентът изрази вяра и министър-председателят, и министърът на външните работи, и комисията по външна политика в Народното събрание да си дават сметка какво се случва.

Всички разбори и планове демонстрират, че едно прибързаното унищожаване на дерогацията за импорт на съветски недопечен нефт от " Лукойл “ води до непростим риск за недостиг на горива и скок на цените в България, съобщи още президентът в отговор на въпрос. По думите му очевидно в календара на сглобката попадат дати на ротации, само че от тези дати се интересуват единствено те. " В календара на българските жители има други дати – на чакащите сметки и на покриване на разноски. Още един път ще прикани: едно ръководство има бъдеще единствено тогава, когато се води преди всичко от ползите на българските жители “, акцентира Румен Радев.

В отговор на въпрос президентът акцентира, че казусът с желаната оставка на ръководителя на ДАНС е завършил. " Днес изпратих формален отвод на настояването на премиера за неговото освобождение, тъй като претекстовете не дават отговор на закона. Освен това през днешния ден от самия Съвет по сигурността към Министерски съвет излиза наяве, че държавното управление обосновава своите решения точно с анализите и позициите на ДАНС “, уточни президентът. По думите му тази обстановка за подред път демонстрира, че главната причина за желаната оставка не е в професионализма или в нарушение на закона от ръководителя на ДАНС, а в сюжета от записа на партийното заседание на ръководещите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР