Защо самолетите F-16 не могат да дойдат достатъчно скоро за Украйна

...
Дълбочината и честотата на кратерите в крайфронтовия град Орихов са
Коментари Харесай

Дълбочината и честотата на кратерите в крайфронтовия град Орихов са ясен пример за това защо Украйна спешно се нуждае от изтребители F-16.

Украинските войски, струпани около града, имат незавидната задача да пробиват през минни полета към враг, който отдавна е очаквал тяхното настъпление.

Но най-големият им недостатък е този, който рядко чуват, докато не стане твърде късно. Руските самолети изстрелват бомби с тегло половин метричен тон, които се плъзгат отдалеч - извън обсега на противовъздушната отбрана на Украйна - и след това опустошават украинските позиции, когато пожелаят. Понякога до 20 за толкова минути се изстрелват в Орихов.

 Украински войници стоят с украинско знаме в Урожайне, Донецка област, Украйна в тази снимка на екрана, получена от видеозапис, публикуван на 16 август 2023 г. 35-та отделна бригада морска пехота на украинските въоръжени сили/чрез REUTERS ТОВА ИЗОБРАЖЕНИЕ Е ПРЕДОСТАВЕНО ОТ ТРЕТА СТРАНА . ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН КРЕДИТ. БЕЗ ПРЕПРОДАЖБИ. НЯМА АРХИВИ. Украински войници стоят с украинско знаме в Урожайне, Донецка област, Украйна в тази снимка на екрана, получена от видеозапис, публикуван на 16 август 2023 г. 35-та отделна бригада морска пехота на украинските въоръжени сили/чрез REUTERS ТОВА ИЗОБРАЖЕНИЕ Е ПРЕДОСТАВЕНО ОТ ТРЕТА СТРАНА . ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН КРЕДИТ. БЕЗ ПРЕПРОДАЖБИ. БЕЗ АРХИВИ. Украинските въоръжени сили/Ройтерс

Украинските радарни системи предоставят известно предупреждение, съчетано с кратък и зловещ рев на наближаваща ракета. Но крайната цел често се заличава без предупреждение.

Така че, когато Украйна казва, че спешно се нуждае от F-16, това е защото украинските войски умират ежедневно заради руското превъзходство във въздуха. Въпреки западните обещания, дори обучението все още не е започнало, като Украйна каза, че не очаква да получи самолети до следващата година.

Фотьойлните критици на бавния темп на контранастъплението на Украйна изглежда са създали свръхчовешка Украйна, способна да преобърне всички основни военни принципи, въз основа на срива на руските позиции при светкавичното настъпление на Киев към Харков и Херсон миналата година. Сега те очакват една армия, която беше почти отписана преди 18 месеца, сега да може да постигне постижение, което никоя армия на НАТО дори не би опитала.

Жилищни сгради, разрушени от руски обстрел в Орихов в Запорожие, в Югоизточна Украйна, на 10 август. Жилищни сгради, разрушени от руски обстрел в Орихов в Запорожие, в Югоизточна Украйна, на 10 август. Stringer/Ройтерс

Армиите на НАТО не биха обмислили да се справят с минните полета и отбраната по южния Запорожкия фронт без броня от висок клас, оборудване за разминиране, превъзходство във въздуха и добре обучени сили. Но някак си Западът си позволи лукса да изпитва нетърпение спрямо това, че Украйна не е в състояние да вземе армия от често мобилизирани млади мъже, обучени набързо с ново оборудване, и да превземе контролираната от Русия територия до есента.

„Много е страшно“

Украинските войски знаят много добре какво въздействие могат да имат F-16 върху руските сили и битката, тъй като сега страдат от същото от руски самолети.

Един украински морски пехотинец на южния фронт каза пред CNN: „Прекрасно разбирам какво е авиацията с нейното оборудване и огнева мощ. Много е страшно.” Той каза, че руснаците ще почувстват същите ефекти, които имат от F-16. „Това ще направи нещата много по-лесни, тъй като те няма да се чувстват сигурни в задните си позиции. Не всеки ще бъде психологически готов да се върне в окопите след въздушен удар.

В размирните градове на Украйна, където сирените за въздушна тревога са толкова постоянни, че местните жители едва се отклоняват от пътя си, когато прозвучат, F-16 ще позволят на някои от руските самолети, които изстрелват ракети от разстояние, да бъдат прихванати или предизвикани. Това би нарушило терора, който Москва нанася на цивилни райони всяка вечер. Когато лежите в Днепър, чувате сирените и чакате взривовете, всеки дебат дали Украйна се нуждае от повече противовъздушна отбрана се чувства смешен.

Военни изтребители F-16 на португалските военновъздушни сили участват в мисията на НАТО за наблюдение на въздушното пространство в Балтийско море във въздушното пространство на Литва близо до Шяуляй на 23 май. Военни изтребители F-16 на португалските военновъздушни сили участват в мисията на НАТО за наблюдение на балтийските въздушни сили във въздушното пространство на Литва близо до Шяуляй на 23 май. Петрас Малукас/АФП/Гети изображения

Задачата да се доставят бързи самолети от висок клас в Украйна винаги е била амбициозна.

Доставянето на F-16, с интензивното обучение и обслужване, което те изискват, винаги е щяло да доведе НАТО до най-близкото състояние, което досега е било, до това да бъде боен участник. Самолетите се нуждаят от украинци, за да станат майстори в поддръжката им за една нощ и винаги имаше риск персоналът на НАТО да бъде призован да запълни празнините или да помогне за ремонта на самолетите на територията на НАТО. И така темпото се забави.

Независимо дали има достатъчно подходящи украинци, които да бъдат обучени, или каквито и да са другите бюрократични пречки, очевидно все още няма воля сред държавите от НАТО това да се случи. Те са научили, че могат да правят нещата бързо, ако поискат – направиха го с танковете Leopard.

Изчислението може да е направено, че рискът НАТО да бъде въвлечен във войната е твърде висок, за да оправдае по-бързото движение с F-16. Че вместо това е по-лесно да се залага на това дали Украйна може да успее в контранастъплението си с една ръка, вързана зад гърба.

В мазетата на Орихов, където украинските войници седят и чакат да научат дали наближаващите ракети ще ударят близо до тях, това е хазарт, който изглежда безчувствен и необвързан.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР