Бангладеш ще смекчи „драконовския“ закон за цифровата сигурност

...
Дака, Бангладеш – Бангладеш казва, че ще смекчи своя драконовски“
Коментари Харесай

Дака, Бангладеш – Бангладеш казва, че ще смекчи своя „драконовски“ Закон за цифровата сигурност (DSA) и ще замени с ново законодателство, Закона за киберсигурността от 2023 г.

На пресконференция в понеделник министърът на правосъдието Анисул Хук каза, че предложеният нов закон вероятно ще запази много от съществуващите разпоредби на DSA, но ще премахне разделите, които са имали обхвата да бъдат „злоупотребявани“.

Съобщението на Хук дойде часове след като премиерът Шейх Хасина по-рано в понеделник председателства заседание на кабинета, на което правителството взе решение да смекчи закона.

Приет през 2018 г., DSA отдавна е наричан от активистите за права като „черен закон“ поради злоупотребата му от правителството за потискане на несъгласието и свободата на словото.

С нарастването на исканията за отмяна на закона, ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк през април поиска от Дака „да наложи незабавен мораториум“ върху използването му и „да реформира цялостно разпоредбите му, за да ги приведе в съответствие с изискванията на международния закон за правата на човека“.

Министър Хук каза, че правителството, ръководено от Хасина, е обърнало внимание на призива и е решило да промени DSA.

„Но ние, разбира се, се нуждаем от някои правила и регулации за нарастващото ни цифрово присъствие и кибер пространство. Следователно не можем да функционираме без никакъв закон. Ето защо ще имаме този нов Закон за киберсигурността“, каза той.

Huq каза, че новият закон ще бъде „модернизирана“ версия на DSA и няма да има разпоредби, които могат да бъдат „злоупотребени“ от всеки. Той каза, че новият закон ще включва „парични санкции“ вместо „лишаване от свобода“ за журналисти в дела за клевета.

Всъщност журналистите бяха най-лошите жертви на DSA. Държавният департамент на САЩ на брифинг за пресата през април тази година го нарече „един от най-драконовските закони за журналистите в света“.

Хук каза, че в новия закон няма да има присъда в затвора по дела за клевета за журналисти и глобите в такива случаи ще бъдат ограничени до 23 000 долара вместо 92 000 долара. Въпреки това, в случай на неплащане на глоби, лицето може да бъде затворено от три до шест месеца, каза той.


Но адвокатът от Върховния съд Jyoitormoy Barua каза, че замяната на DSA с друг закон с ново име няма да е достатъчна.

„Като адвокат, който се занимаваше с много дела, заведени по DSA, смятам, че един заместващ закон все още ще служи за ограничаване на несъгласните гласове“, каза той пред Al Jazeera.

Баруа каза, че защитниците на правата са настоявали за отмяна на DSA, а не за замяна.

Махфуз Анам, президент на Съвета на редакторите на Бангладеш, каза пред Al Jazeera, че решението за „реформиране“ и „модернизиране“ на DSA е взето след години на протести и страдания от журналисти.

„Благодарим на правителството за хода и изразяваме предпазлив оптимизъм, защото все още не знаем какви разпоредби има в Закона за киберсигурност и дали той накърнява свободата на пресата под каквато и да е форма,“ каза той.

„Когато правителството промени Закона за информационните и комуникационни технологии (ИКТ) и обнародва DSA, той се оказа много по-лош и по-драконовски. Очакваме с нетърпение правна среда, която подкрепя повече свободата на печата и свободата на изразяване“, каза Анам, който е и редактор на The Daily Star, най-големият английски вестник в страната.

Балиращият в Дака политически анализатор Захед Ур Рахман каза пред Ал Джазира, че правителството е било принудено да промени DSA, тъй като Върховната комисия на ООН по правата на човека, заедно с няколко западни сили и международни правозащитни организации, са оказвали огромен натиск на правителството да отмени закона.

„Законът за ИКТ беше използван за тормоз на опозиционни политически активисти и критици на правителството. Вследствие на това беше изправено пред остри критики от граждани, гражданско общество и правозащитни организации. След това правителството отмени този закон и прие DSA преди общите избори през 2018 г.“, каза той.

„Пред други избори те вероятно правят същото. Вярвам, че правителството не може да спре да използва такъв закон като оръжие за преследване на активисти и критици на опозиционните политически партии“, добави той.

Предстоят се общи избори в Бангладеш до януари. Правителството беше обвинено в репресии срещу опозиционните партии преди изборите.

Захир Удин Свапан от основната опозиционна Бангладешка националистическа партия (BNP) каза пред Al Jazeera, че чрез замяната на DSA под натиска на ООН и други глобални наблюдатели, правителството е признало, че е приело противоречив закон.

„Но ние не искахме замяна, искахме премахване. Тъй като правителството не разкри много относно разпоредбите на предложения закон, ние се чудим дали този закон все още ще има обхвата да бъде злоупотребяван срещу опозиция и несъгласни“, каза той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР