Дъждовното лято работи в подкрепа на държавната енергетика. Може да

...
Дъждовното лято работи в подкрепа на държавната енергетика. Може да
Коментари Харесай

Дъждовното време работи за НЕК

Дъждовното лято работи в поддръжка на държавната енергетика. Може да звучи необичайно, само че точно поради по-голямото количество превалявания държавните водни електрически централи (ВЕЦ) създават повече електрическа енергия и свободните количества от нея отиват за експорт към прилежащи страни.

Данните на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) демонстрират впечатляващ растеж на износа на ток за седемте месеца на година. От началото на януари до края на юли експортът се е нараснал с впечатляващите 25.2 %. И това се е случило, без у нас да са включвани нови енергийни мощности или фрапантно да е спаднало потреблението. На процедура приказваме за изнесени 3.5 млн. Мвтч, до момента в който за първите седем месеца на 2017-а количествата са 2,8 млн. Мвтч.

Многото вода в огромните язовири разрешава на НЕК да продава повече ток зад граница. Където цените обичайно са с сред 30 и 50% по-високи, в сравнение с вътрешния пазар. Това неизбежно ще донесе и по-добри доходи за закъсалата държавна компания, из чиито коридори от дълго време не е кънтяла думата "печалба ". Точно под нейното "крило " се намира предприятието "Язовири и каскади ", което дава отговор за поддръжката на огромните ВЕЦ-ове и за инфраструктурата на язовирите.

Добрите резултати на ВЕЦ-овете, както и по-малкото произвеждане на зелена сила обаче не могат като с магическа пръчка да извадят Националната електрическа компания от тежката обстановка. От нейния промеждутъчен финансов доклад се вижда, че за шестте месеца на 2018-а тя е генерирала още веднъж 55 млн. лева загуба от оперативната си активност. А непокритата й загуба от предходни интервали е достигнала близо 1.2 милиарда лв.. В същото време настоящите пасиви на публичния снабдител надвишават настоящите активи с над 674 млн. лева, и освен това състояние никоя банка не би му отпуснала заем. Затова НЕК продължава да разчита на финансовата поддръжка от Българския енергиен холдинг. Текущите отговорности към него са за над 540 млн. лева, а просрочените - 361 млн. лв..

Благодарение на Майката природа солидни пари от районния пазар могат да приберат и редица частни търговци, изнасящи електрическа енергия най-вече за Гърция и Турция. Стига, несъмнено, да се преодолеят някои пречки. Както е известно, през януари предходната година у нас имаше дефицит на ток и това накара страната да ограничи износа му. Така търговците от района са изгубили към 30 млн. евро, съгласно шефа на секретариата на енергийната общественост Янез Копач.

От данните за производството на ЕСО се вижда, че тази година няма да е лека за производителите на електрическа енергия от вятър и слънце. И двата типа централи работят по-малко поради неприятното време. При вятърните електроцентрали спадът в производството е сред 4 и 12 на 100, а при фотоволтаичните - сред 2 и 14 %.

Междувременно Комисията за защита на конкуренцията предяви изказвания към НЕК за злоупотреби с господстващо състояние на пазара за балансиране на производителите на електрическа сила от възобновими източници. Според антимонополистите държавната компания постанова нелоялни търговски условия, които се показват в поправяне на подадени планирани часови графици за произвеждане от производители на зелена сила в нейната специфична балансираща група. Това е довело до голословни, спомагателни разноски за небаланс на компаниите.

Като координатор на специфичната балансираща група НЕК едностранно и без съображение трансформира графиците. Това носи спомагателни финансови разноски, подбудени от изкуственото увеличение на небалансите, регистрира комисията.

От Комисия за защита на конкуренцията са открили още едно нарушаване на държавната енергийна компания - с разпоредбите в Методиката за разпределение на отговорностите за небаланси в специфичната координираща група разрешават на НЕК да калкулира на производителите на зелена сила разноски за небаланс, които ЕСО не е отчел и надлежно - не е начислил. Така ВЕИ производителите още веднъж понасят финансова тежест, която не отразява обективно зародили за системата разноски.

НЕК разполага с 30 дни да показа възражения по тези изказвания. Иначе санкцията за сходна корист според закона е 10% от оборота на предприятието за предходната година.

Пламен Симеонов
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР