Дъждовете и градушките унищожиха около 60% от тютюна в няколко

...
Дъждовете и градушките унищожиха около 60% от тютюна в няколко
Коментари Харесай

60% от тютюна в Силистренско е унищожен заради градушката

Дъждовете и градушките унищожиха към 60% от тютюна в няколко обитаеми места в Силистренска област. 

Това заяви Цветан Филев ръководител на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България. 

Една трета от тютюна от тазгодишната годишна продукция към този момент е по складовете на стопаните. За разлика от предходната - тази година има дефицит на служащи.

Въпреки неприятните атмосферни условия през последните месеци, тютюнопроизводителите се надяват на по-добри добиви спрямо предходната година, сподели Цветан Филев: " Всяка година и всякога, когато приказваме по този въпрос си даваме равносметка, че при доста по-добри добиви като количество, като рандеман на декар, това рефлектира неизбежно върху по-лошо качество на тютюневата суровина, тъй че следва да забележим по какъв начин ще се развие това интензивно във връзка с климатична конюнктура лято ".

Сектор " тютюн " може би беше единственият, който не пострада доста по време на локдауна предходната година. Това лято обаче проблеми с работната ръка има, сподели Филев, и добави: " Ситуацията не е същата. Има липса на работна ръка. Вдигат се дневните надници, тъй като други браншове, по-конкуретни от нас, притеглят тази работна ръка, и по-големите стопанства, които употребяват наета работна сезонна ръка, страдат от липса на работна ръка ".

По-големите тютюнопроизводители, които наемат работна ръка, се възползваха предходната година от еднодневните трудови контракти. Тази година обаче има дефицит на сезонни служащи, сподели още Цветан Филев.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР