Да замина ли за Германия? Все повече млади и висококвалифицирани

...
Да замина ли за Германия? Все повече млади и висококвалифицирани
Коментари Харесай

Все повече млади турци мечтаят за ново начало в Германия

Да отпътува ли за Германия? Все повече млади и висококвалифицирани турци си задават този въпрос. В родината си те просто не виждат вероятност, " Дойче веле ".

В Турция още веднъж разискват една добре позната остаряла тематика - приключването на мозъци. Или както го назовават турците - " beyin göcü ". Все повече образовани турци обмислят разновидността за работа в чужбина, не са малко и тези, които към този момент са обърнали тил на родината си. Критици настояват, че за това виновност носи и държавното управление на президента Ердоган, тъй като то не основава задоволително вероятности за квалифицираните хора и даже ги стигматизира.

Това се видя и по време на митингите в истанбулския университет " Боазичи ", предизвикани от назначението на нов ректор, непосредствен до ръководещата партия. Полицията смаза със мощ митингите, а публични държавни представители жигосаха протестиращите младежи като " терористи " и " перверзници ".

47% биха следвали или работили в чужбина

Критици предизвестяват, че сходни нападки карат от ден на ден млади турци да напущат страната. Точно тази наклонност удостоверява настоящо изследване на социологическия институт " Metropoll ": 47 % от турците биха следвали или работили в чужбина. От няколко години се следи следната наклонност: от Турция си потеглят най-вече младежи, приключили неотдавна висше обучение, или квалифицирана работна ръка. Повечето споделят, че желаят " ново начало ".

Зеки Йозтюрк е следвал философия в Близкоизточния механически университет ODTÜ. След специализация в Хумболтовия университет в Берлин решил да се върне в Турция, само че и той сходно на доста други млади турци е неудовлетворен. " Просто желаеме повече почит. Хората с обучение преди се радваха на повече почитание. Днес може да си дипломиран колкото си искаш, само че нито печелиш положителни пари, нито се отнасят с нужния почит към теб ", споделя той.

Затова младежът обмисля вероятността да замине за Германия, тъй като Турция, съгласно него, се развивала доста неприятно. " Вече не се позволяват разнообразни отзиви ", споделя той за страната си.

Езги Юнзал е приключила технология на храненето в ODTÜ. Решила да замине за Германия, откакто станала майка. От предходната година фамилията ѝ живее в Дюселдорф, където Езги работи в една огромна верига за хранителни артикули. " В Турция синът ми не може да има обикновено детство ", споделя тя. За нея и брачна половинка ѝ е доста значимо детето им да пораства в свободна среда, прибавя Юнзал.

" В Турция младите не могат да развият капацитета си "

И Селим Юзген, приключил " Боазичи " и промовирал в Близкоизточния университет ODTÜ, е обърнал тил на Турция и от 2017 година живее в Германия. Той е угрижен за това, че в Турция университетските свободи от ден на ден се орязват. " А един път отнети, те мъчно ще бъдат възобновени. Последиците от това могат да са непредвидими ", предизвестява той.

" В Турция младите експерти не получават съответни оферти и не могат да развият капацитета си " - това е бил най-големият проблем на Оя Айтюрк, също следвала в университета " Боазичи ". След дипломирането си тя приела предложение за работа в Германия и считала след няколко години да се върне в Турция. Но от този момент са минали към този момент 10 години, а тя все не съумява да откри причини в интерес на връщането.

Сред турските мигранти Германия е най-предпочитаната страна. Данните на " Metropoll " сочат, че при 22 на 100 от интервюираните млади турци изборът за следване и работа в чужбина пада точно върху Германия. Една от аргументите: още от 1960-те години в Германия има огромна турска общественост. Особено желана от младежите е немската столица Берлин с нейния богат културен живот и положителни благоприятни условия за обучение. Но доста известни дестинации са също и градове като Дюселдорф, Кьолн или Франкфурт на Майн.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР