Да вкараш пет гола в един мач е историческо постижение,

...
Да вкараш пет гола в един мач е историческо постижение,
Коментари Харесай

Лука Йович - сърбинът с голов нюх, когото "Реал" поставя в основата на новия си облик

Да вкараш пет гола в един мач е историческо достижение, което ще се помни дълго. По-впечатляващото е, в случай че си на 20 години и го направиш в едно от водещите футболни шампионати в Европа.

Това сътвори Лука Йович през есента на 2018 година и накара всички да приказват за него. Нападателят направи възторг с екипа на немския " Айнтрахт " (Франкфурт), като " Реал " (Мадрид) побърза да го притегли против 60 милиона евро в търсене на новия си образ.

С усет към гола и безукорен инстинкт в наказателното поле Йович има всички предпоставки да се трансформира в съществена фигура в миг на огромни промени в испанския тим. Показателно за уменията му е, че той приключи трети при голмайсторите в Бундеслигата със 17 гола и шест асистенции в 32 мача, а в Лига Европа се отличи с 10 попадения в 14 дуела.

Кой обаче е 21-годишният сърбин и каква е историята зад триумфа му?

Сръбският Фалкао

Йович е роден е израснал в оскъдно семейство в босненското населено място Батар, което се намира наоколо до границата със Сърбия и има население от малко над 200 души. Родителите му са измежду мнозината, претърпели войната в Югославия през 90-те години.

Баща му Милан Йович е някогашен футболист на " Партизан " и съветския " Спартак ", като кариерата му продължава едвам седем години. Той възпламенява интереса на сина си към футбола и го научава да играе добре и с двата крайници.

Заложбите на Йович в спорта са забележими от ранна възраст. На седем години той получава опция да взе участие в лига за развиване за гении в района, като вкарва хеттрик в първия си мач, а след това е избран за най-полезния състезател в шампионата.

 Лука Йович - сърбинът с голов усет, който
© Associated Press

Талантът му е видян от скаути на двата най-големи тима в Сърбия - " Партизан " и " Цървена звезда ", които желаят да го привлекат в школите си. Въпреки предишното си в " Партизан " татко му го оставя в школата на " Цървена звезда ".

Там Йович развива гения си и в родината му постоянно е определян за идващото знамение в сръбския футбол. Нападателят, чийто кумир е колумбиецът Радамел Фалкао, дебютира за първия състав на " Цървена звезда " на 16 години, 5 месеца и 5 дни, като му трябват едвам 2 минути, с цел да вкара първия си гол при мъжете. Така Йович се трансформира в най-младия изпълнител в историята на клуба.

" Двете неща, които той получи по време на престоя си в " Цървена звезда ", са нрав на победител и голов инстинкт ", сподели треньорът в школата на " Цървена звезда " Славолюб Джордевич.

Големите упования към нападателя са подплатени от впечатляващото му показване в националния тим. Йович има 10 гола в 12 мача за отбора на Сърбия до 16 години, 16 попадения в 19 срещи за тима до 17 година, 10 гола в 13 дуела за тима до 19 година и седем попадения в 14 мача за младежите до 21 година

Трудният път в чужбина

Трансферът в чужбина е предстоящо продължение на кариерата на Йович, който минава в " Бенфика " при започване на 2016 година Престоят му в португалския гранд е белязан от скандал с сътрудника Пини Захави, като съгласно Football Leaks в търсене на финансова полза израелецът първо е трансферирал футболиста в притежавания от него " Аполон " (Лимасол) и оттова е осъществил прекосяването в " Бенфика ".

Едва на 18 години Йович се аклиматизира мъчно и има проблем с дисциплината в новия си тим, където играе рядко и е пратен във втория отбор. Нападателят признава, че това е бил огромен психически удар по упоритостите му. Година и половина по-късно и с едвам два мача за първия състав Йович минава чартърен за две години в " Айнтрахт " по гледище на шефа на отбора Фреди Бобич.

 Лука Йович - сърбинът с голов усет, който
© Associated Press

В Бундеслигата, която в последните години се появи като поле в развиването на млади гении, сърбинът възражда кариерата си. Устремен да се потвърди, Йович вкарва още в дебюта си през есента на 2017 година Той приключва сезона с осем гола, като става най-резултатната запаса в шампионата.

През предишния сезон Йович се трансформира във водещия изпълнител на " Айнтрахт ". С отличното си показване притегли интереса на огромните клубове.

Статистиката от представянето му в Бундеслигата демонстрира, че Йович вкарва гол с един от всеки 4.4 удара. Сърбинът трансформира в гол три четвърти от огромните благоприятни условия, които се откриват. Бърз и повратлив, той има най-вече голове при контраатаки през предишния сезон в немското състезание. Той не е типичният потребител, като със приблизително 38 докосвания на мач постоянно взе участие в развиването на играта.

 Лука Йович - сърбинът с голов усет, който
© Associated Press

Сега към този момент има опция да играе футбол на най-високо равнище. В " Реал " гледат на 21-годишния сърбин като на съществена фигура в състава в дълготраен проект.

" Реал " ми отваря огромна врата да стана даже по-добър футболист. Всяко дете мечтае да играе в подобен клуб. Моята фантазия е към този момент действителност ", сподели Йович за прехвърлянето си в " Реал ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР