Да уловиш сом, по-голям от самия теб! Това звучи невероятно

...
Да уловиш сом, по-голям от самия теб! Това звучи невероятно
Коментари Харесай

17-годишен улови в Марица звяр, по-голям от него

Да уловиш сом, по-голям от самия теб! Това звучи необикновено само че се случва на 17-годишен възпитаник от град Чирпан. Кристиян Георгиев надали ще не помни последния си рибарски излет по река Марица. Пред " България Днес " юношата описа с неспокойствие за борбата с водния див звяр. 

 

" Открихме сполучливо сезона за тази година. Аз съм много новак в риболова, само че очевидно просто съм огромен късметлия, щом съумях да преборя този сом ", споделя Кристиян. Щом огромната риба е измъкната на брега, той ляга до нея и открива, че е е по-нисък от улова си. Сомът е измерен и дължината му се оказва цели 182 сантиметра. Разбира се, това надалеч не е най-големият образец от типа, улавян от Марица. Очевидци удостоверяват за внушителни сомове, надалеч надхвърлящи два метра. Те най-често населяват по-долното течение в региона от Харманали до Свиленград наоколо до границите с Гърция и Турция. Но за още малолетния възпитаник този трофей остава спомен за цялостен живот. Затова и Иванов взема решение да подари свободата на рибата назад с вярата един ден да я хване още веднъж още по-голяма. Поради тази причина не е измерено и точното тегло на сома, само че по преценка то е било към 45 кг. 

Кристиян издава и такъмите, с които е съумял да улови речния звяр. Той е замятал на спининг с блесна, сребриста на цвят, тежка 55 грама. Въдица му е била ZECK Blinker Jorg Spin 2.7 метра, 30-180 грама, а макарата - PENN Slammer IV 5500. Използвал е плетено влакно с дебелина 0,42 милиметра. 

Тази година риболовът на сом започва много солидно. На доста места из страната се хвалят с незапомнена интензивност на сладководния див звяр. Меката зима раздвижи рибите по-рано от нормалното и те се хранят стремително още преди да е настъпил април месец. Сомовете са изявени месоядни и атакуват съвсем всякаква плячка, която се движи - от риби, жаби до птици и даже дребни бозайници като водни плъхове и нутрии. Виждано е по какъв начин големи екземпляри безусловно засмукват домашни патици, плаващи по повърхността на водата.

Когато замятаме за сом, като естествена стръв най-често се употребява жива риба - каракуда, само че работа ще ни свърши също едра червеноперка, костур или кефал. Едри пиявици, нанизани на куката, се смятат за неудържим деликатес за речните сомове.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР