Да свалим кърпичката на обслужваща сфера и да създадем една

...
Да свалим кърпичката на обслужваща сфера и да създадем една
Коментари Харесай

Валерий Тодоров: Информационните мутации трябва да се превърнат в борба за коректност

Да свалим кърпичката на обслужваща сфера и да създадем една по-силна, дейна и самостоятелна публицистика. За това прикани в ефира на БНР журналистът Валерий Тодоров, представен от  уеб страницата на Съюза на българските публицисти. Г-н Тодоров е дълготраен Генерален шеф на публичното радио.



„ Журналистиката би трябвало да излезе от това партизиране и идеологизиране, а осведомителните разновидности да се трансфорат в битка за уместност “, сподели Валерий Тодоров в предването " 12+3 " по стратегия " Хоризонт " на БНР. Той показа книгата си „ Медии и време. Журналистика, истина и действителност “.

„ В медиите догонваме времето, то ни притиска, от време на време губим точността поради дефицита му. От друга страна медиите могат да моделират времето и полезностите.

Често медийната действителност може да се отдалечава от същинския живот, изключително под натиска на субективния фактор.

В момента има един абсурд – колкото повече са източниците на информация, толкоз повече потъва истината или достоверността “.

Тодоров счита, че журналистическото резюме може да бъде по-точно от това, което вършат политолозите. „ Много от тях работят по грантове и свои стратегии. Те не следят картината от деня. Журналистът непрестанно основава хрониката, има по-точна и вярна преценка “.

Той обаче регистрира, че не може да сложим знак на тъждество сред публицистика и медии.

„ В медиите има все по-малко публицистика “.

Тодоров направи преглед на развиването, през което са минали медиите от идването на демокрацията през 1989 година до момента. „ Тръгнахме от разделянето. Истината мощно пострада. Тя се политизира. Връщането към професионалните стандарти става все по-трудно. В момента партиите са повече и истините стават повече. Субективният фактор пораства “.

Той даже открои съществуването на осведомителни разновидности. „ С добавената действителност, изключително в интернет, истината може да се измести. С една дума може да измененията същността. Интонационно  – също. Отговорността на журналиста е да покаже това, което е зад тила му, а не да прави вреден пиар и поръчкова публицистика “.

Ние би трябвало да чуем и отразим всички гласове, означи Тодоров. „ Това, че се монополизира една истина и тя се насажда като ценностна система за мен е трагично. Да не приказваме за това, че се лимитират източници на информация. Изненадвам се, когато чувам депутати, които признават единствено едната страна на нещата. И тази русофобия, която ни тресе. Отричането на едната страна или любовта към нея, не трябва да отхвърля и другата истина. Аз съм за това да се виждат всички лица “. 

Заглавието е на редактора

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР