Да стартираш нов продукт на пазара не е лесно. Историята

...
Да стартираш нов продукт на пазара не е лесно. Историята
Коментари Харесай

Най-големите продуктови провали от 60-те години до днес

Да стартираш нов артикул на пазара не е елементарно. Историята познава десетки случаи на огромни неуспехи измежду някои от потвърдилите се като водещи иноватори производители в разнообразни браншове на стопанската система. В Съединени американски щати да вземем за пример, отткъдето потеглят доста от продуктовите нововъведения, навлизащи по света, по-малко от 3% от новите потребителски пакетирани артикули надминават годишни продажби от над 50 млн. $, което се смята за предел, над който може да се каже, че това е било едно високо сполучливо стартиране на пазара. Това показват Джан Шнайдър и Джули Хол, съавтори на " The New Launch Plan ".

От Pepsi до Netflix, Microsoft и McDonald`s - най-големите компании са имали някои в действителност забележителни и в същото време любопитни продуктови провали. Business Insider напомня следните: 

1957 - Ford Edsel . Бил Гейтс споделя, че това е обичаният му проблем с продуктов неуспех. Става дума за модела на Форд с име, което стана синоним на маркетингов неуспех. Автомобилният производител през 1957 година е вложил 400 млн. $ в колата, само че американците по този начин и въобще не желали да я купуват, тъй като по това време имали потребност от нещо напълно друго - по-малка и по-икономична кола. Някои наблюдаващи изясняват скъпия неуспех и с това, че висшият мениджмънт от Ford Motors в действителност по този начин и не дефинирал нишовия пазар за този автомобил. По цена и пазарни цели Edsel моделът се позиционирал " някъде сред най-скъпият Ford и най-евтиният Mercury ". 

Изтеглен е от пазара през 1960 г. 

1975 - Sony Betamax . 70-те години в бизнеса били същинска война в региона на техниката за лъчение на домашно видео и най-сериозните марки на фронта били Betamax и VHS, които и до през днешния ден звучат доста познато на мнозина. Тогава Sony направила една огромна неточност - почнала да продава Betamax през 1975 година, до момента в който съперниците й почнали да пускат на пазара VHS машини. Този пазар бързо изместил Betamax, макар че механически това бил по-развитият изор. VHS спечелили просто тъй като били по-масово публикувани. 

1985 - новата кока-кола . През 80-те години " Кока-Кола " губела преднина пред Pepsi. Известните " Pepsi Challenge " реклами били на всички места в Съединени американски щати и приканвали хората да пият пепси. В отговор, от " Кока-Кола " се пробвали да основат артикул, който ще бъде на усет повече като пепси. Продуктът бил добре общопризнат в национални предварителни проби преди 1985 година, само че по-късно, при стартирането му на пазара въобще не било по този начин - проучванията се оказали доста неверен прелиминарен знак. От " Кока-Кола " се отказали от продукта единствено след няколко седмици и се върнали на остарялата си индустриална формула. При това, с нов артикул: Coca-Cola Classic.

1989, 1992 - Pepsi A.M. и Crystal Pepsi. През 1989 година от Pepsi се пробвали да таргетират хората, които обичали да пият кола на закуска. Направили го с продукта Pepsi A.M. Той издържал на пазара единствено година. През 1992 година пък от Pepsi пробвали още веднъж, само че този път с по-бистра напитка кола - Crystal Pepsi. И по този начин не се получило. Спрели производството през 1993 година През 2016 година от компанията показаха още веднъж Crystal Pepsi - от Business Insider го намират за необичайно и малко обидно. 

1989 - RJ Reynolds - цигарите, които не се пушат. 

 1989 — RJ Reynolds smokeless cigarettes
RJ Reynolds

Историята е следната: През 80-те години на северноамериканския пазар набирали мощ няколко акции срещу тютюнопушенето. Тогава от компанията RJ Reynolds вложили 325 млн. $ в нов артикул - цигари, които не се пушат. Не проработило - хората не ги купували, те към момента имали потребност от... цигари за пушене. 4 месеца след стартирането на пазара на този неповторим тренд, продуктът бил изтеглен. 

Още забавни истории за продуктовите провали от 90-те години до 2016 година очаквайте в продължението - на следващия ден в раздела за маркетинг на уеб страницата ни. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР