Да стане руска царица – това не е ли явната

...
Да стане руска царица – това не е ли явната
Коментари Харесай

Как се избират невести за руските царе

Да стане съветска кралица – това не е ли явната или загадка фантазия на всяко момиче в Рус преди ръководството на Петър? Понякога птичето каца на рамото.

Евфимия Всеволожская е първата младоженка на младия цар Алексей Михайлович. Тя е определена на сгледа за невести през 1647 година. От над 200 кандидатки тя стига до „ финала “ и става една от шестте девойки, които се явяват пред самия 18-годишен суверен. И Алексей Михайлович избира точно нея!

Евфимия към този момент е настанена в „ царицин верх “, както по това време са наричани покоите на царицата. Само че при обличането на царската рокля прислужниците толкоз мощно връзват кърпата на главата ѝ, че Евфимия припада, когато се явява пред царя. Този случай става предлог бащата на момичето да бъде упрекнат, че е скрил от царските чиновници епилепсията, от която излиза, че страда дъщерята. В резултат цялото семейство Всеволожски е заточено оттатък Урал, а самата Евфемия е сложена под доживотен домакински арест.
Как да станеш царска булка?
 Избор на великокняжеска булка

Избор на великокняжеска невестаИля Репин

Сега историците са уверени, че зад припадъка на Евфимия стои Борис Морозов, възпитателят на младия цар, който желае на мястото на царицата да сложи своята партия – Мария Милославская, която в последна сметка става брачна половинка на царя. Ето каква битка се води за мястото на царицата!

Когато царят взема решение да се ожени, това предпочитание задейства цялостен механизъм за търсене на невести, който в Московското царство е заимствуван от Византийската империя. Първо по градовете потеглят пратеници, които търсят девойки съгласно избрани параметри. Избраните са поканени да отидат в Москва, където женската половина на царския замък ги посреща и преглежда претендентките външно.

 Миниатюра от книгата.

Миниатюра от книгата. „ Описание в лицах торжества, прошедшего в 1626 година “. М., 1810 г.Свободни източници

Царската булка на първо място би трябвало да подари царя със здрав правоприемник. Затова болярите търсят девойки, които пращят от здраве, и ги разпитват дали имат доста братя и сестри, а на съпътстващите ги родственици задават въпроси има ли някакви заболявания в фамилията. Тези, които преминат строгия асортимент, скоро би трябвало да бъдат показани на царя. Броят на тези девойки нормално е малко повече от 10.

Тези кандидатки ги чака и деликатен физически обзор. Историкът Игор Зимин написа следното: „ През интервала на Московското царство акушерките постоянно преглеждаха кандидатките за царска младоженка като част от процедурата за допускането им до очите на царя или наследника и освен това и най-интимните елементи на тялото не се оставяха без в детайли разглеждане “.

 Избор на булка на Алексей Михайлович

Избор на булка на Алексей МихайловичКонстантин Маковски

Ливонските дворяни Йохан Таубе и Елерт Крузе в своето „ Послание за Иван Грозни “ разказват по какъв начин през 1571 година царят провежда сгледа за невести по едно и също време за себе си и за сина си Иван. От 2000 девойки първо са определени 24, а по-късно – 12. „ Те трябваше да смъкват всички декорации и рокли и да се оставят да бъдат прегледани голи без никакво усложнение и опозиция. Присъстваше и лекарят му [на царя] и той трябваше … да се произнесе за тяхната природа, свойства и здраве “.
Доколко независим е царят в избора си на брачна половинка?
Когато за евентуалните царици настава тържественият ден на срещата със суверена, определените девойки се поканват в покоите му. Царят самичък прави окончателния избор. Разбира се той не сочи с пръст избраницата. Когато минава през покоите, царят подарява на девойките скъпи бродирани шалове, като ги намята към врата. А едно от девойките получава и пръстен като подарък и това е знак, че тя е избраницата.

 Теремен замък, Думска палата

Теремен замък, Думска палатаkremlin.ru

Както обаче научихме от историята на Евфимия даже „ да е определена “ това към момента не подсигурява, че девойката ще стане кралица. Мария Хлопова, първата младоженка на Михаил Фьодорович, също е настанена в покоите на царицата след сгледа през 1616 година. В църквите по цялото царство хора към този момент молят за нейното здраве като бъдеща кралица. Тогава Салтикови, родственици на майката на царя, монахиня Марта, настройват свекървата против младата кралица, а също така отравят Хлопова като ѝ предизвикват стомашно разстройство.

И до момента в който булката повръща, болярската дума афишира, че „ царската булка не е пригодна за насладата на суверена “ като има поради, че Хлопова не е задоволително здрава, с цел да има деца. Дори позитивните изводи на лекарите за здравето на Мария не съумяват да сложат завършек на дворцовата конспирация и Хлопова в последна сметка е заточена в Тоболск. Дори седем години по-късно майката не разрешава на сина си, който към момента е ерген, да върне Мария и да се ожени за нея. Той би трябвало да се подчини на волята на майка си и да се ожени за определената от нея Мария Долгорука.

създател: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР