Да спреш да пушиш – това е едно от най-лесните

...
Да спреш да пушиш – това е едно от най-лесните
Коментари Харесай

Как можем да спрем цигарите най-лесно?

Да спреш да пушиш – това е едно от най-лесните и бързи решения. Трудно става, когато тръгнеш да го осъществяваш. Тази крилата мисъл онагледява изкушенията пред всеки пушач, който все ще си откри опрощение: " Не може кафе без цигара " или " Ще запаля една на по бира с другари " или пък " Излизам за малко от офиса да изпуша цигара на чист въздух ".

Едно ново изследване установи, че 65-70% от хората се връщат към цигарите още през първите шест месеца, откакто са ги отказали. Oтказването от такива зависимости е сложна психическа борба. Всяко обществено разтърсване, всеки фамилен спор или мимолетна меланхолия могат да дадат комфортен мотив да запалиш цигара. А дано не забравяме, че пушенето постоянно е " обвързвано " и с разнообразни всекидневни действия.

Когато спрете цигарите, здравословното положение бързо се усъвършенства – още в границите на месеци и даже на седмици. Спада рискът от инсулт или инфаркт, понижава заплахата от ракови болести.

Според СЗО тютюнопушенето е измежду най-големите " убийци " - то предизвиква най-различни смъртоносни заболявания. 14% от смъртните случаи в света са свързани точно с цигарите. Тютюнопушенето е голямо задължение за опазването на здравето в международен мащаб, по този въпрос няма две отзиви.

Защо човек се пристрастява към цигарите?

Горящият в цигарата тютюн отделя никотин, който прониква в кръвта през белите дробове. Достигайки до мозъка, никотинът задейства рецептори, които провокират отделянето на химични субстанции като допамин – по този начин наречените " невротрансмитери ". Именно отделянето на допамин, който е значителен детайл от " системата за възнаграждаване " в мозъка, може да докара до пристрастяване. Казано иначе, всяка изпушена цигара " възнаграждава " индивида с прелестно възприятие и поражда желанието да се пуши още.

Ето за какво, в случай че желаеме да спрем цигарите, би трябвало някак да прекъснем веригата, свързваща тютюна и " премиите ", които раздава мозъкът ни. А това по никакъв начин не е елементарно. Нужни са доста воля и дисциплинираност.

Извън това, съществуват два типа терапия. Първата е посредством по този начин наречените никотинови заместители като лепенки, дъвки и инхалатори, при които подвластният човек поема никотин, само че не поема нездравословния пушек. Втората допустима терапия е медикаментозната – посредством препарати, които подтикват освобождението на допамин и по този начин имитират " възнаграждаването " и понижават признаците на абстиненция след отричане на цигарите.

Какво е ситуацията с електронните цигари?

Хейзъл Чийзман от една английска организация за битка против тютюнопушенето, твърди, че електронните цигари може да ви оказват помощ да спрете използването на " горящи " цигари, само че те въпреки всичко не са медицински лицензиран артикул и не могат да се ползват като лекарство. Чийзман счита, че електронните цигари са безвредни или най-малко по-малко нездравословни от стандартните – най-малко в кратковременен и средносрочен проект. " Но малко евентуално е те да са безвредни в дълготраен проект ", предизвестява тя.

Електронните цигари могат да ни оказват помощ да спрем или понижим пушенето, само че в дълготраен проект не са решение, считат специалисти.Снимка: Frank May/picture alliance

Освен това електронните цигари основават нов тип взаимозависимост, а за много хора могат да се трансфорат и във " входна врата " към тютюнопушенето, в случай че преди не са го правили. Тази заплаха е изключително сериозна при младежите, които преди този момент на са опитвали стандартни цигари.

Опитайте всички способи за прекъсване на цигарите

Учените са единомислещи, че е най-добре да се практикуват няколко метода по едно и също време. Едно изследване от 2020 година сочи, че таман комбинираните способи са най-ефикасни за хората, които желаят да се откажат от цигарите.

" Най-ефикасният метод за прекъсване на тютюнопушенето е да измененията държанието си и да създадете тактики за справяне с психическата нужда – в комбиниране с медикаменти, които оказват помощ да се справите с физическите странични резултати от прекъсването на цигарите ", изяснява Хейзъл Чийзман.

Разбира се, всеки искащ да се откаже от цигарите би трябвало да извърви своя личен, самостоятелен път. Някои могат да спрат пушенето единствено с самообладание и мощна воля, други пък се нуждаят от години и съпътстващи лечения. Така че, в случай че желаете да спрете цигарите, ще ви би трябвало време да откриете най-хубавия метод за вас самите. Главният въпрос обаче е един: Колко мощно е желанието ви да спрете?

***

Припомнете си и това видео от нашия списък:

Цигари. По всяко време и на всеки ъгъл?

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР