Да си седиш вкъщи и да няма какво да правиш

...
Да си седиш вкъщи и да няма какво да правиш
Коментари Харесай

Как жените в Афганистан все пак успяват да работят

" Да си седиш у дома и да няма какво да правиш е извънредно потискащо ", споделя афганистанката Захра. Въпреки възбраните, наложени от талибаните, тя съумява да работи, пише . Ето по какъв начин:

По специалност Захра Арефи е политоложка. Тя е работила в провинция Дайкунди в Централен Афганистан в продължение на 10 години. Първо - 3 години като учителка, а по-късно в администрацията на столицата на провинцията. След като талибаните идват власт, Захра е изпратена у дома, тъкмо както всички останали дами.

Това внезапно трансформира живота ѝ. Жената губи финансовата си самостоятелност и би трябвало да желае пари от фамилията си за всяко малко нещо. След години учене и работа, внезапно се оказва, че тя просто няма какво да прави. " Беше доста мъчно за понасяне ", споделя дамата пред Дъждовни води. " Търсех удовлетворяваща и печеливша работа. Да си седиш у дома и да няма какво да правиш е извънредно потискащо ".

Жените въпреки всичко намират метод да си обезпечават прехранване

Възможностите пред Захра са лимитирани. През последните 2 години талибаните наложиха редица забрани в Афганистан. Тяхната цел е да изключат дамите от публичния живот и да лимитират придвижването им.

" С помощта на фамилията си открих дребна плантация за кокошки и пилета в личния ни двор ", споделя Захра. Тя взема пари назаем от свои познати и купува 200 кокошки и развъдник. След това стартира същинската работа. В рамките на година фермата се разраснала от 200 до над 1000 пилета. " Удовлетворена съм от работата си и предизвиквам и останалите дами да си намерят работа, с цел да продължат да са стопански дейни ", споделя тя.

Последиците от пандемията, продължителното засушаване, идването на власт на талибаните и последвалите наказания потопиха Афганистан в остра социално-икономическа рецесия. По данни на Организация на обединените нации през днешния ден 97% от популацията на страната живее в беднотия. Яйцата и зеленчуците са измежду дребното хранителни артикули, които хората към момента могат да си разрешават.

" Огромна финансова помощ за фамилията "

" Заедно с по-малката ми сестра създадохме оранжерия вкъщи с поддръжката на фондация " Ага Хан ", споделя 19-годишната Фатиме от провинция Бамян. Миналата година Фатиме приключва 12 клас. Искала е да учи, само че талибаните не разрешават висшето обучение за девойки и дами. Затова момичето се обръща за помощ към фондация " Ага Хан " - една от последните останали благотворителни организации в страната. Начинанието ѝ не изисквало съществени финансови средства.

" Създадохме оранжерия с размери 20 на 6 метра и в този момент добиваме разнообразни типове зеленчуци три пъти годишно. Това начинание е голяма финансова помощ за фамилията ни. "

Според управляващите дамите са построили над 100 оранжерии единствено в провинция Бамян през предходната година, с цел да могат да подкрепят финансово своите фамилии. Давлат Шах Пуиш, професор по земеделие в университета в Бамян, отбелязва, че от тази активност има доста изгоди. " Много хора нямат достъп до пресни зеленчуци. Построяването на тези оранжерии дава на доста фамилии опция за по-разнообразен режим на хранене и сигурност ", изяснява той. И добавя:  " Същевременно тази работа прави дамите и девойките, които работят в оранжериите, душевен по-силни и им основава ненапълно вътрешен мир в тези условия. "

Още забрани против дамите

Фатме и двете ѝ сестри са щастливи, че могат да способстват за финансовото положение на фамилията си. И трите дами желаят да продължат образованието си, когато това още веднъж стане допустимо.

Кога обаче ще се случи не е ясно. Талибаните правят живота на дамите в страната става все по-труден. Неотдавна бе въведена възбрана те да посещават националния парк " Банд-е Амир ", който е измежду най-популярните места за отдих в страната. Според Министерство на добродетелта и битката с пороците жените в " Банд-е Амир " не носели хиджаб по верния метод.

" Хиджабът е наложителен за дамите. Посещението на сходни места не е наложително. На дамите не им е разрешено да посещават " Банд-е Амир ", до момента в който не намерим решение ", съобщи министър Мохамед Халид Ханафи.

Със същите аргументи талибаните не разрешиха на момичетата да посещават междинните учебни заведения и университетите в Афганистан.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР