ДА СИ ПРЕДСТАВИМ ДЕНЯ НА СТРАШНИЯ СЪД Изкуственият интелект (ИИ) ще

...
ДА СИ ПРЕДСТАВИМ ДЕНЯ НА СТРАШНИЯ СЪД
Изкуственият интелект (ИИ) ще
Коментари Харесай

Как би изглеждал Денят на страшния съд предизвикан от Изкуствения Интелект?

ДА СИ ПРЕДСТАВИМ ДЕНЯ НА СТРАШНИЯ СЪД

Изкуственият разсъдък (ИИ) ще трансформира света, само че дали ще е мощ на положителното или злото към момента предстои на спор. Сега екип специалисти събрани по самодейност на Щатския университет Аризона преглежда най-лошите вероятни сюжети или евентуалния риск ИИ да се трансформира в сериозна опасност за човечеството.

„ Има голям капацитет ИИ да трансформира толкоз доста аспекти на нашето общество по толкоз доста разнообразни способи и в същото време има евентуални опасности и неизгладени ръбове, както при всяка технология, “ споделя ученият в региона на ИИ Ерик Хорвиц.

Като оптимистичен последовател на всичко, което ИИ може да предложи, Хорвиц има оптимистичен мироглед за бъдещето на ИИ. Но в същото време той е и задоволително прагматичен да знае, че с цел да напредва и да се развива, технологията би трябвало да завоюва доверието на необятната аудитория. За да стане това, би трябвало да се дискутират всички вероятни опасения, свързани с технологията.

По тази причина 40 учени, специалисти по киберсигурност, законотворци са били разграничени на два екипа, с цел да изследват многочислените способи, по които ИИ може да аргументи щета на света. Червеният екип бил претрупан със задачата да си показа сюжетите, които биха довели до разнообразни катаклизми, а синият екип трябвало да откри решения за отбрана от такива офанзиви.

Тези обстановки би трябвало да са по-скоро реалистични, в сравнение с хипотетични, фокусирани върху вероятното въз основата на технологиите, с които разполагаме към днешна дата, а също и съгласно упованията за ИИ през идващите няколко десетилетия.

АКО ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ ОТКАЧИ

Сред дискутираните сюжети са автоматизирани кибер офанзиви (при които кибер оръжие е задоволително интелигентно да се скрива след офанзивата и по този метод отстрани всички старания за унищожаването му), операция на фондовите тържища от машини, самостоятелни транспортни средства, които не съумяват да разпознават значими знаци на пътя и ИИ, който проваля, опорочава или манипулира избори и изборни резултати.

Не всички сюжети са получили приемливи решения прочее. Това е илюстрация на нашата неопитност да се надигнем пред другите обстановки, които ИИ може да провокира. Например, при положение на умна, автоматизирана кибер офанзива за хакерите ще бъде относително елементарно да употребяват нищо неподозиращи интернет геймъри, които да покрият следите им, употребявайки някаква елементарна онлайн игра, която да замаскира самата офанзива.

Може да е развлекателно да се разсъждава върху тези сюжети за Деня на страшния съд, само че в действителност този спор е добра първа стъпка към същинските диалози и надлежно информираност за заканите, произлизащи от ИИ. Джон Лончбъри от Американската отбранителна организация се надява, че диалозите ще доведат до реализиране на съответни задължения и правила във връзка с кибер войните, автоматизираните оръжия и войсковите поделения от роботи.

Целта на този съответен уоркшоп в последна сметка не е била да се провокира боязън, а реалистично да се прегледат другите благоприятни условия за корист с технологията и надлежно да се търсят разновидности за отбрана в сходни случаи.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР