Да се запазят изчезващи български занаяти - тази кауза е

...
Да се запазят изчезващи български занаяти - тази кауза е
Коментари Харесай

Гавраил Гавраилов: Днешният занаятчия трябва да е ярка личност и предприемач

Да се запазят изчезващи български занаяти - тази идея е направил и своя мисия пловдивчанинът Гавраил Гавраилов. Той осъществя акция за спасяването на обичайните художествени занаяти. 
Част от акцията ще бъде поредност от излъчвания по стратегия " Хоризонт ", озаглавена " Има ли площад ". Първото издание ще бъде на 3 януари в предаването " Графити по въздуха ".   
Своите майсторски умения в първото издание на предаването ще покаже тюфекчията Димитър Мирчев. „ Той е един от петимата останали тюфекчии и както той показа, откакто те си заминат, надали този поминък ще оцелее, няма кой да го продължи ", изясни в предаването " Преди всички " Гавраилов.
Идеята за акцията за запазване на изчезващи занаяти хрумнала на Гавраилов тази пролет по време на фестивал на чипровските килими. Тогава осъзнал, че този поминък е със затихващи функционалности. 
През август, септември и октомври осъществили обиколка в страната и срещи със занаятчии. Изминали 3000 километра и събрали 12 художествени приложни занаята в календара " Ръце и занаяти ". 
„ Имаше различен забавен образец в Златоград, където локален бизнесмен съхранява занаята си, с помощта на една негова самодейност да сътвори занаятчийски квартал в Етнографския комплекс, където наема седем-осем занаятчии, които работят за него на заплата “, описа Гавраил Гавраилов.  
" Ние се опитахме да стигнем до занаятчиите в техните ателиета - там, където работят. Стигнахме до места като Малко Градище, Никопол, Бърдарски Геран, Берковица - в името на това да представим в действителност занаяти, които са застрашени от изгубване. Да кажем, производството на сребърен филигран в Берковица, производството на банатски носии в Бърдарски Геран, в Малко Градище намерихме един от дребното останали майстори бъчвари, които към момента работят в страната. "

Един майстор в днешно време би трябвало да бъде и бизнесмен, да устоя фамилията си, да си търси пазари, да пробива нелоялната конкуренция на китайските сувенири, споделя Гавраилов. " И с цел да оцелееш в този конкурентен пазар, би трябвало да си ярка персона, да седнеш, да си работиш и да вярваш в себе си, уверен е той.
Гавраил Гавраилов се надява следващата година да бъде преломна и от ден на ден младежи да проявят интерес " към нещо стабилно, да основават скъпи неща с ръцете си, тъй като другояче просто огромна част от нашето културно завещание ще изчезне “.
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР