Да се забранят продуктите, произведени с принудителен труд. Това гласи

...
Да се забранят продуктите, произведени с принудителен труд. Това гласи
Коментари Харесай

Европа спира детския труд, ще изчезнат ли стоки от пазара?

Да се забранят продуктите, създадени с насилствен труд. Това гласи предложение на Европейската комисия. То обгръща всички артикули, създадени в Европейски Съюз, както и вносни артикули. Забраната няма да обхване съответни браншове и райони, само че текстилът, минното дело и селското стопанство са изложени на риск. Експерти успокояват, че съответни артикули и марки няма да изчезнат от огромните магазини и от пазара, а по-скоро това ще е тласък за националното произвеждане. Те не отхвърлят опцията от повишаване на някои артикули.
Вилияна Карушкова прави облекла към този момент 5 години. Споделя, че излизането на пазара на един млад дизайнер е мъчно, изключително поради всеобщата стока, която залива магазините у нас. Ниската цена постоянно е плод на насилствен труд, в това число от деца. „ Смятам, че доста хора не се интересуват от това какво ще се случи с природата и по какъв начин се случва замърсяването, до момента в който има един прочувствен миг, в който виждаш по какъв начин едно 10-годишно дете шие по 16 часа дневно. Може би малко се трансформира методът на мислене и си по-склонен идващият път да се замислиш, когато искаш да си купиш даден артикул ”, споделя дизайнерката пред Нова телевизия.
По данни на Европейска комисия близо 28 милиона души поставят насилствен труд по света. От УНИЦЕФ пресмятат, че броя е надалеч по-голяма. Според Любомир Крилчев, който е шеф „ Закрила на детето ”, УНИЦЕФ България, главните аргументи са беднотия, неначетеност и стандартите към ролята на девойките в някои по-бедни общности.
ЕС е внесъл от Китай артикули на стойност близо 473 милиарда евро през 2021 година Ако възбраната влезе в действие обаче, цифрата доста ще намалее. Икономистите пресмятат, че по този начин някои артикули могат да покачат цената си, само че позитивите за страните членки биха били повече. А изгубване на марки и артикули от пазара няма да има.
„ За сметка на това някои национални производства ще се разширят, които все още са имали противозаконен дъмпинг от подобен насилствен труд. Конкуренцията ще се ориентира по-скоро към качество, а не към цена ”, споделя икономистът Щерьо Ножаров.
Ако възбраната влезе в действие, националните управляващи ще би трябвало да стартират следствие на артикули, за които се подозира, че са създадени благодарение на насилствен труд. Ако съмнението се удостовери, продуктът няма да може да се продава в Съюза и ще би трябвало да бъде изваден от рафтовете в магазините.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР