Да се въведе задължително предучилищно образование за 4-годишните деца в

...
Да се въведе задължително предучилищно образование за 4-годишните деца в
Коментари Харесай

Предлагат задължително предучилищно образование за 4-годишните в община Търговище от учебната 2022/2023 г.

Да се вкара наложително предучилищно обучение за 4-годишните деца в община Търговище от образователната 2022/2023 година.

Това предлага зам.-кметът Рая Матева в докладна до Общинския съвет.

В докладната се напомня, че националното законодателство планува въвеждане на наложителна предучилищна подготовка на 4-годишните деца от образователната 2023/2024 година По решение на общините обаче тя може да се вкара и по-рано. Целта е да се насърчат приобщаването на деца от уязвимите групи, по-добрата им социализация, както и да се предотврати следващо отпадане от просветителната система.

Резултатите от осъществения разбор от администрацията демонстрират, че в детските градини в община Търговище са налице нужните условия за обезпечаване на наложително предучилищно обучение за всички 4-годишни деца.

В допълнение, в детските градини бе извършено и анкетно изследване измежду родителите на децата, които през тази година навършват 4 години. 77% от интервюираните 360 родители поддържат наложителното образование.

Припомняме, че в община Търговище действат 12 общински и 1 частна детски градини. Към момента в тези заведения са обхванати 380 деца, родени през 2018 година Те са разпределени в 13 групи в град Търговище и 17 смесени групи в селата.

Докладната е оповестена в уеб страницата на Община Търговище:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР