Да се увеличи общият брой чуждестранни студенти, включително граждани на

...
Да се увеличи общият брой чуждестранни студенти, включително граждани на
Коментари Харесай

Привличаме повече чуждестранни студенти чрез законови промени

Да се усили общият брой задгранични студенти, в това число жители на Европейския съюз, над 5 на 100 от общия брой на студентите, както и да се привлекат научни откриватели. Това е заложено в признатите на първо четене от Народното събрание промени в Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност, импортирани от Министерския съвет.

Според претекстовете задачата е до 23 май 2018 година България да вкара в националното си законодателство условията на европейска инструкция по отношение на изискванията за влизане и престояване на жители на трети страни, които вземат участие в научно проучване, следване, стаж, доброволческа активност, стратегии за училищен продан или просветителни планове и работа по стратегии " au pair ".

Промените са ориентирани и към превъзмогване на проблемите с привличането на откриватели, както и на новите категории - платени и неплатени стажанти, жители на трети страни.

От закона отпада наредбата работодателят да заплаща разноските за назад връщане на нелегално нает служащ, само че текстът остава в закона за чужденците.

Ефектите от законопроекта, обосновани от вносителя, ще са усъвършенствана правна наредба на равното отнасяне, изискванията на труд, трудово заплащане, отбрана при уволняване, групово трудово договаряне, независимост на сдружаване и приобщаване, обучение и професионално образование, признание на дипломи, обществено обезпечаване, в това число здравни грижи и други за жителите на трети страни (изследователи, студенти, стажанти и доброволци).

„ Недостигът на работна ръка, на образовани и квалифицирани фрагменти ще е проблем и отсега нататък, който може да се трансформира в рецесия, в случай че не се вземат ограничения ”, означи Георги Гьоков от Българска социалистическа партия, представен от Българска телеграфна агенция. В законопроекта нямало разбор по какъв начин поправките ще се отразят на българския пазар на труда, дали няма да доведат до дискриминация на нашите жители и изкуствено задържане на заплатите им. Ниските хонорари на собствен ред ще засилят емиграцията на български фрагменти, притесняват се социалистите.

Безразборният " импорт " на служащи и чиновници няма да е в народен интерес, счита и Павел Шопов от " Атака ". Препоръката на националистическата групировка е шоково нарастване на заплатите на българските служащи. " Обединени патриоти " като цяло обаче застават зад законопроекта.

Директивата се отнася до висококвалифицирани мигранти от трети страни, обясни ръководителят на обществената комисия Хасан Адемов (ДПС). На Европейски Съюз са нужни общо към един милион научни откриватели, с цел да се реализира задачата в тактика Европа 2020 в региона на научните проучвания, обърна внимание той.

Не пречим на българския пазар на труда, не накърняваме национални ползи, поддържа го зам.-председателят на обществената комисия Светлана Ангелова (ГЕРБ). 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР