Да се продължи със строителството на магистралите “Струма” и “Хемус”,

...
Да се продължи със строителството на магистралите “Струма” и “Хемус”,
Коментари Харесай

Министър обеща да продължат строежите на “Струма” и “Хемус”

Да се продължи със строителството на автомагистралите “Струма” и “Хемус”, даде обещание служебният районен министър Иван Шишков след първото съвещание на новото държавно управление.

Спирането на “Струма” през Кресненското дефиле бе бомба в последния миг – по този начин Шишков разяснява заповедта на някогашния екоминистър Борислав Сандов да се приключи екооценката на автомагистралата, оповестява „ 24 часа “. Решение обаче щяло да се откри до няколко дни.

Смятам, че “Струма” е извънредно значима, ще създадем всичко допустимо да спасим процедурата за автомагистралата или да предложим такава, че тя да може да бъде продължена с доста ясни параметри, във допустимо най-кратките периоди, уточни Шишков.

По мотив прекъсването на “Хемус” министърът разясни, че за лотове 4 и 5 има отчуждаване на парцелите и е можело да стартира строителството. Това обаче не станало, защото никоя политическа партия не била внесла в Народното събрание квалифициран от предходния длъжностен екип на министерството текст за толерантност на градежите.

Шишков увери, че ще приготвят законодателни промени, в това число и за толерантност, с цел да може страната да продължи градежа на пътища. Текстовете ще бъдат подготвени, преди да стартира работа новият парламент.

Служебният районен министър щял да се срещне в понеделник с Камарата на строителите и с пътните компании, а по-късно и с всички браншови организации. Той е сигурен, че ще се откри решение, с цел да се успокоят пристрастеностите.

“Договорите с пътните компании са законни, само че има възлагания, част от които са противозаконни. Проблемът не е в договорите, нито в строителните компании, а в метода на възлагане. Затова ще се ревизира градеж по градеж, което ще стане в границите на времето, през което няма парламент. В тези месеци ще се приготвя техническата документи, както е условието на Народното събрание, с цел да се платят парите на компаниите. За да стане това, би трябвало да се извърши доста сериозна техническа работа. Ще се ревизира осъществена ли е активността, какво е изпълнено, с цел да се остойности вярно и компаниите да си получат това, което са направили, и да не ощетяваме бюджета на държавата”, сподели министърът.

Другият проблем е с публичните поръчки за зимното поддържане на пътищата, които са анулирани. Шишков напомни, че Народното събрание е удължило старите контракти до 30 септември. Идеята е била да се разгласят нови поръчки, само че те почнали късно и много бързо ги прекратили. Нови публични поръчки ще се разгласят напролет.

При срещата със строителите в понеделник Шишков щял да разиска и индексацията на към този момент подписаните контракти. Според сектора планове за милиарди, в това число и с европейско финансиране, са застрашени от прекъсване, тъй като не може да бъдат обновени цените по подписаните контракти. Само за градежа на жп линии да вземем за пример има заплаха България да връща на Брюксел над 2 милиарда лв.. (24часа)

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР