Да се приписва несъответна вина на България за депортирането на

...
Да се приписва несъответна вина на България за депортирането на
Коментари Харесай

Проф. Ангел Димитров: Несериозно е да се приписва вина на България за македонските евреи

Да се приписва несъответна виновност на България за депортирането на евреите от територията на днешна Република Северна Македония, е несериозно. Това сподели пред Българска телеграфна агенция проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна и експертна комисия по исторически и просветителни въпроси сред Република България и Република Северна Македония.

Повод за коментара му е изявлението на президента на Северна Македония Стево Пендаровски във връзка 80-годишнината от депортацията на евреите от територията на днешната Република Северна Македония, в което той изиска опрощение от България. Проф. Димитров разяснява, че оценките, изказани от Пендаровски, са мощно идеологизирани. „ Да се приказва по този метод към България е извънредно недопустимо, даже неточно, от страна на политик с голяма отговорност, чиято цел би трябвало да еустановяване на положителни дипломатически връзки сред нашите две страни “, сподели професорът.

България е единствената страна в Европа, която от една страна е била в съюзни връзки с нацистка Германия, само че не се преценява с натиска ѝ и избавя всички свои евреи. Говори се за 48 000, само че тяхната численост е била много над 50 000 по това време. Освен това, над 10 000 евреи, благодарение на българските дипломатически представителства в Европа, съумяват да получат документи и през България да получат избавление, добави проф. Димитров.

Така че да се приписва виновност на България, е несериозно, тъй като депортацията става при експлицитното гледище и под контрола на представители на нацистка Германия.

Професорът посочи, че по това време България не владее тези територии, а единствено ги управлява. По думите му има не един или два случая, при които евреи, живеещи на територията на Югославия, са съумели да се спасят, тъй като са пристигнали в България.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР