Да се премахнат надписите, забраняващи достъпа на родителите до училищните

...
Да се премахнат надписите, забраняващи достъпа на родителите до училищните
Коментари Харесай

МОН: Да се премахнат надписите, забраняващи достъпа на родителите до училищните сгради

Да се отстранен надписите, забраняващи достъпа на родителите до учебните здания. Това напътствие към районните ръководства на образованието даде министър Галин Цоков.

Практиката да се слагат сходни надписи е изключение и тя не се ползва всеобщо в просветителните институции. При някои учебни заведения в страната обаче към момента могат да се видят известия на техните входове, гласящи „ Родителите до тук “, „ Забранен достъп за родители “ и други „ Това е процедура, която неотложно би трябвало да бъде прекъсната, тъй като дава неправилен сигнал към обществото ”, акцентира министър Цоков. По думите му образованието е непрекъснат развой на взаимоотношение, съдействие и на деен разговор.

Той акцентира обаче, че за МОН преди всичко е грижата за сигурността на децата и всеки шеф основава нужната организация, тъй че да не се нарушава просветителният развой. В този смисъл напътствията не значат свободен достъп на всички до просветителните институции, а основаване на ред за присъединяване на родителите в просветителния развой, учреден на взаимно доверие и почитание.

В напътствията си към районните ръководства министърът припомня, че образованието, възпитанието и социализацията дават резултати, когато в създаването и реализирането на учебни политики шефовете на просветителните институции работят в партньорство с родителите.

Сътрудничеството и взаимоотношението сред родителите и просветителната институция се реализират по доста способи всекидневно, в това число и посредством самостоятелни съвещания и наставнически срещи. Родителите имат право освен от време на време и навреме да получават информация за триумфа и развиването на децата си в просветителния развой, само че и да се срещат с управлението на просветителната институция и с педагогическите експерти, припомня министър Цоков.

„ Зная, че това се случва в болшинството от българските учебни заведения и е парадоксално, че даже на някои такива места не престават да стоят враждебни табели към родителите на входовете им. В множеството случаи това са ограничаващи разпореждания, останали от години и е време изрично да преустановим тези практики ”, безапелационен е проф. Цоков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР