Да се предвидят компенсации за битовите потребители на газ призова

...
Да се предвидят компенсации за битовите потребители на газ призова
Коментари Харесай

Призовават за компенсации за битовите потребители на газ

Да се плануват обезщетения за битовите консуматори на газ прикани Кирил Темелков, зам.-председател на Българската газова асоциация, пред БТВ по отношение на поисканата от " Булгаргаз " нова с 40% по-висока цена за януари. С 53% по-скъп ще бъде газът през януари 2023 година в съпоставяне със същия месец на 2022 година, в случай че предлагането на " Булгаргаз " бъде признато.
" Цената за януари е подвластна от спотовите пазари на европейските тържища. До края на декември може да има промени, само че наклонността е да се запазят цените. В този микс влиза огромна част от газа, съхранен в Чирен, а той беше на високи цени ", напомни той. " Азерският газ влиза с цялостното си количество в микса, само че през зимата потреблението е по-голямо, което понижава неговата част ", посочи той. " За страдание, не се разясняват обезщетения за газ за битовите консуматори. Това значи, че каквото е изменението за " Булгаргаз ", с малко по-малко ще е за крайните консуматори ", разяснява специалистът. Според него бюджетът за 2023 година е основен за обезщетения, само че не се обрисува той да бъде признат.
Ако хората се откажат от газ и минат на ток, това ще натовари електроразпределителната мрежа, уточни Темелков. " Голяма роля има цената на газа в Чирен. Там е нагнетено на по-висока цена ", добави Кремен Георгиев, ръководител на Асоциацията на топлофикационните сдружения. " От 1 януари няма да има по-високи сметки за парното. Такива може да има от 1 юли идната година ", акцентира той.
Междувременно през вчерашния ден сутринта природният газ в Европа поевтиня с 3,16% по отношение на цената от предходния ден, демонстрират данните от лондонската борса ICE. Фючърсите за януари 2023 година на хъба Ти Ти Еф (TTF) в Нидерландия се търгуваха на 133,25 евро за мегаватчас или малко над 1330 $ за 1000 куб. метра. Най-големият ценови пик до момента на водещата европейска газова борса бе регистриран на 26 август - 346,52 евро за мегаватчас или към 3500 $ за 1000 куб. метра. Природният газ на " Газов хъб Балкан " в сегмента " ден напред " с ден за доставка през вчерашния ден се увеличи с 4,01% (205,54 лв. за мегаватчас) спрямо цената му за вторник(197,61 лв. за мегаватчас).
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР