Да се позиционира таван на цените не е най-добрата мярка,

...
Да се позиционира таван на цените не е най-добрата мярка,
Коментари Харесай

Щерьо Ножаров: Да се позиционира таван на цените не е най-добрата мярка, но в кризисни периоди е допустимо

Да се нарежда таван на цените не е най-хубавата мярка, само че в спешни интервали е възможно. Това разяснява доктор Щерьо Ножаров, стопански консултант на Българската стопанска камара в студиото на “Твоят ден ” по NOVA NEWS. “Проблемът за България е, че досегашните държавни управления не са си свършили работата - от 2 години нямаме енергийна тактика, няма диверсификация на газта ”, разясни Ножаров.
По думите му таван на цената на газа от 300 лева за мегаватчас е мярка, която ще стимулира бизнеса да усили енергийната си успеваемост. “Бизнесът желае доста по-ниска цена. Това е обикновено, в случай че имахме действителна диверсификация. Една интерконекторна връзка не е задоволителна ”, безапелационен бе Ножаров. Той разясни обаче, е би трябвало да се вземе под внимание и войната в Украйна.

Относно таван на цената на тока от 250 лева за мегаватчас, икономистът разяснява, че това е оправна мярка, досега, в който 70% от бизнеса минат на дълготрайни контракти. “Тогава бихме споделили, че страната си е свършила работата ”, безапелационен бе той.
Заедно с икономиста от КТ “Подкрепа ” Ваня Григорова разясниха и нарастването на междинната работна заплата.

По думите на доктор Ножаров СРЗ за първото полугодие се е нараснала с 8%. Ако следва същия ритъм тя ще стане 16% до края на годината.

Григорова обаче отхвърли нарастването на заплатите да е доста заради високата инфлация и разясни, че нарастването е било еднократно, а не двукратно, както съобщи доктор Ножаров.

Григорова увери, че прогнозата му за 18% нарастване на СРЗ на годишна база, ще бъде изпълнена чрез протестни дейности на синдикатите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР