Да се плаща терапията при психотерапевт и логопед на деца

...
Да се плаща терапията при психотерапевт и логопед на деца
Коментари Харесай

Държавата е изоставила децата аутисти

Да се заплаща лечението при психотерапевт и логопед на деца със забовявания в аутистичния набор се борят родители от Пловдив.

" 35 лева е визитата на час при психотерапевт, а касата не поема нищо. В същото време детето се нуждае седмично поне 2 часа с психотерапевт и 2 с логопед, които се заплащат сега от родителите ", описаха пред Нова телевизия родители от Пловдив.

" Не по-малко от 6 хиляди лева излиза лечението на година, в случай че се работи както е редно. Държавата би трябвало да се намеси, да включи всичко това в контракта и да сътвори стандарти ", разяснява и доцент Манол Манолов. Според него броят на децата с аутистични отклонения се усилва с 10% на година, само че статистиката е неофициална.

Здравната каса заплаща единствено един обзор при психиатър, само че не покрива действия, които всъщност са немедицински - говорна терапия или психотерапия. По целия свят тези действия се заплащат. Не се финансират и консултациите, с цел да бъде сложена диагноза. Тези действия би трябвало да бъдат финансирани както са други немедицински действия, безапелационен бе детският психиатър Николай Попов, представен от " 24 часа ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР