Да се пътува с влак в Европа, макар да е

...
Да се пътува с влак в Европа, макар да е
Коментари Харесай

Грийнпийс: Пътуването с влак в Европа често е по-скъпо от полетите

Да се пътува с трен в Европа, въпреки да е по-екологично, постоянно е по-скъпо от пътуването със аероплан, показва международната екоорганизация " Грийнпийс " (Greenpeace).

Би трябвало да има налог върху керосина, с цел да се насърчат по-щадящите околната среда форми на превоз, предлага организацията.

" Грийпийс " е сравнила цените на билетите по 112 маршрута в Европа в няколко " прозореца " за резервации. Според екозащитниците 71 % от клиентите откриват, че пътуването с трен е по-скъпо, в сравнение с със аероплан. Влакът е бил по-скъпата алтернатива за половината от 31 връзки, които стартират или свършват в Германия да вземем за пример.При изследването най-значителни разминавания в цените са регистрирани по маршрута " Барселона-Лондон ", който се изминава за 384 евро с трен, което е 30 пъти повече, в сравнение с със аероплан, билетът за който коства 13 евро.

Същевременно влаковете по маршрутите " Хамбург-Мюнхен " и " Хамбург-Брюксел " постоянно са по-евтини.

Експертът по превоза на " Грийнпийс " Мариза Райзенер прикани да бъде признат общоевропейски налог върху керосина от 50 евроцента на литър, който би донесъл доходи от 46,2 милиарда евро годишно. Тези средства би трябвало да бъдат ориентирани към жп инфраструктурата, добавя Райзенер, представена от Българска телеграфна агенция. 

Германският жп оператор " Дойче бан " (Deutsche Bahn) изрази удовлетворение, че пътуването с трен като цяло е по-евтино, най-много по най-популярните вътрешни направления в Германия. Пътуващите по железниците също така могат да вземат децата и багажа си без никакви спомагателни такси, акцентира говорителка на компанията.
Тази публикация ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР